Bornholm

Hej derude – så blev det Bornholm – August 2022 –  det blev en god uge i flot solskin, vi havde lejet en lejlighed ved Novasol i Sandkås med udsigt over Østersøen og med Ertholmene i horisonten. Fint sted 🙂

Vi kom til øen kl. 06.00 søndag morgen fra Køge – og byen sover…. – vi kan først komme i lejligheden kl. 16.-

Vi vælger at køre en tur rundt øen, første stop er den lille ø havn Arnager -i 1884 blev der anlagt en 200 meter lang træ bro – så fiskerne kunne have deres kuttere liggende ude i ø havnen. Det er meget smukt og solen titter frem. Vi kører gennem landskabet og ser flere hvidmalede hollandske møller – forbi Pedersker, og forbi Povls kirke – ( dem ser vi en anden dag ) – næste stop er på havnen i Snogbæk, en sjov lille havne by, med røgeri og restauranter små huse, nogle af ølandssten andre i granit og nogle i træ. Her er der også bygget en lang træbro ud til havnen. Her er byen ved at vågne – der er morgenbaderene som kommer i slåbrok og med håndklæderne over skulderen, og fiskeren piller dagens fangst ud af garnet.

Tryk på billederne for at se dem større og bedre ! – se flere foto under fanen foto indland !

Arnager havne bro – tidlig morgen

Vi nyder turen forbi Balka, ind til Nexø, hvor vi lige runder havnen over Årsdale ind til Svaneke, op langs kysten til Gudhjem, vi parkerer på havne området, og strækker benene – ser lidt på byen og køber en kop kaffe og et rundstykke, som vi nyder på kajen. Turen går op ad serpentiner veje – og de er stejle….videre af den smukke snoede kyst vej – her kommer vi forbi Helligdomsklipperne – Bornholms kunstmuseum – Døndale fald – Stammershalle – her ligger et smukt badehotel – Tejn og så Sandkås, hvor vi skal bo – op til Allinge og Sandvig….. nu gør vi et stop ude ved Hammerodde, vi får parkeret og vil gå en tur ud til fyret.

Stien op til hammerknuden

Snogbæk – der er gang i røgeriet

 

Nu går vi op mod Hammerodde Fyr, vi passere en mindesten for de bornholmere som omkom med Skoleskibet København 1928. Det er en meget malerisk vej herop, kik til vand – klipper – træer og snoede stier –  Fyret her er lukket for offentligheden, så vi fortætter ned til Salemons kapel, ser resterne af den hellige kilde og den naturlige havn Kragkås – videre op til Hammeren fyr – fyret blev bygget i 1872 – vi går en tur i tårnet og nyder udsigten. Herop kan der køres i bil – vi tager den snoede vej ned, det er en smuk rute, og går langs med Hammersøen ind til Opalsøen, tilbage langs hammersøen på sydsiden ind forbi stenhuggerhusene.

Så ruller vi forbi Hammershus, det bliver ikke i dag vi skal se den….. op gennem skoven og ind til Hasle, her spiser vi en frokost – en dejlig fisketallerken. UHM 🙂 nu nærmer sig tiden hvor vi kan flytte ind…. vi får læsset af og går tidligt til ro.

Biltur søndag den 21 august 2022

Mandag 22-08-2022

Jernhesten er klar kl. 11 ruller vi mod Gudhjem – uden for Tejn drejer vi til højre, af ved Kåsevej  –  vi kører ind i landet – det går godt nok op …. en meget fin kuperet tur ind til Østerlars, her gør vi stop ved et stort savværk med fin sø område og bjørne skulpturer, samt en lille hytte, herfra går det til Rø kirke, vi kigger lige indenfor – herfra igen smuk natur vi ser lige den gamle skovkro Christianshøj – her er en mindesten / Støtte ????? – nu går turen til Knappedam hvor vi besøger slots ruinen Lilleborg fra Kong Knud d 6 tid – han var her i 1100 tallet, smukt område – gennem skoven hvor der er en ” resteplads” midt i skoven – godt madpakkested 😉 der er rejst en mindestøtte over Römer som genrejste skoven Almindingen.

 

Så prøver vi om der er EKKO i dalen, der er meget vind i dag så det er svært at få svar :-)i Aa kirke ser vi den smukke døbefont – den er meget fint dekoreret – en vis hr. Adolf Hitler ville gerne berige sig den, men det lykkedes heldigvis ikke. Keramik fabrikken Michael Andersen, har produceret denne font i 2 modeller og 2 farver, den står i mange hjem i Danmark. Nu kom vi så til Automobil museum på Gammelgårdsvej 1 – det var meget fint, det var rent nostalgi ! og meget velholdt. herfra kører vi af en lidt kedelig vej ca. 10 km til Pedersker Kirke og videre til Povls Kirke – den var særpræget, men meget interessant, med sjove kalkmalerier og granit bræt spil muret ind ved kirkedøren. Den må i ikke køre forbi ! – ingen pause bænk ude på kirkegården, så kaffe pausen må udsættes – op igennem Paradisbakkerne til Bodilsker Kirke – den var lukket men her var en bænk. kl. blev 18.oo – tid til at vende snuden hjem – kørte forbi Østermarie og Østerlars, via BOBBEVEJ – her er der meget fin udsigt – følger cykelrute nr. 10 med Sandkås, det var en meget flot tur i bakket landskab og skov, og udsigt over havet. hjemme kl.20

Cyklet 85 km

Tirsdag 23-08-2022

Så går turen til Allinge – Sandvig – her er en fin fiskebutik – og restaurant vi handler 2 fiskefrikadeller a’ 20, kr. pr stk. ja jeg har skrevet rigtigt 🙂 og en sildebøf, det er 2 silde filetter som er lagt sammen og så røget – den var go’ – i gamle dage var der løg og persille inden i. Det er en fin og hyggelig by med mange små huse. Kirken har et meget flot alter og alterbord, og selvfølgelige et bornholmerur 😉

På kirkegården vest for kirken – det ligger ca. 1 km derfra er der minde støtte over russiske soldater fra 2 verdenskrig, og der er også en minde tavle over redningsdamperen Vesterhavet.. Nu kører vi op forbi den smukke bygning hvor Teknisk skole har til huse….. eller havde ?- ud til Madsebakke, her er der Helleristninger, skibe, solsymboler, – de er svære at få øje på, men bliv ved ! – over markveje igennem vådområde, op til Moseløkke Stenbrud, ned til Bornholms Teknisk Museum – det var fint, jeg kan ikke remse op hvad der er at se, det må ses  – ! vi var her ca. 2 timer.

så af smukke kuperede veje –  og ser Olsker kirke, man mener det har været et gammelt fæstningsværk, og tag var der ikke på fra begyndelsen.- på vejen ned ser vi ind i Tejn kirke – Ydre missions kirke.

Cyklet 23 km.

Onsdag 24-08-2022

Biltur / sejl tur : 

I dag skal vi sejle fra Gudhjem op til Helligdomsklipperne, med skibet M/S Thor – der er noget rusk derude i dag – men der sejles 2 ture inden der lukkes for havnen resten af dagen, båden til Christiansø ( Ertholmene ) bruger den gamle havn – pga. læ forholdene. Det blev en hyggelig og spændende tur, bagefter gik vi en tur i byen.

Vi er i bil i dag fordi vi skal se og opleve hønse skidning i Svaneke kl. 19.00, men først kører vi til Øster Lars Rundkirken – der er entre her 25.- pr person – vi ser de 3 runesten og kirken, samt 1 og 2 plan. Fantastisk bygningsværk !. Der hersker stadig tvivl om hvad rund kirkernes formål har været – forsvars værker – observatorium eller ? – der er mærkværdigt at der ikke er fundet pilespidser rund ved kirken, hvis det var en fæstning ! så det kan vi jo tænke længe over 🙂

Nu kører vi til Rytterknægten 162 m. oh – den var lukket ;-(  herfra kører vi til Vester Marie Kirke – her står 5 runesten ved indgangen.

Kirken er meget smukt dekoreret – loft, stole ,friser og gelændre. der er en lille spøjs detalje-i indgangsdøren er der små låger kig og se hvem der står derude ! Nylars rundkirke er helt fantastisk – lille men meget smukke kalkmalerier, enkelt alter og en engle svæver foran alteret. Der er også her runesten, her står de fint i våbenhuset. På kirkegården står en meget stor gravsten med en livslinje på den en side – det har vi aldrig set før og gætter os til at det over afdøde personens liv. – han er født – døbt – fået 2 søstre og en broder – mødt sin store kærlighed – blevet forlovet – gift og fået en pige, – 1 dreng og 2 piger ( lynet er måske en dødfødt ?) og så en pige mere inden døden indtræffer – en meget smuk sten !

 

 

 

 

 

Vi gør næste stop ved Øster Marie kirke, efter en fin kører tur gennem det smukke landskab og små snørklede veje, Den gamle kirke ligger som en ruin, her er en gammel mindesten over en kvinde som blev 104 1/4 år gammel. 😉  dele af denne er brugt til den ny kirke, og her er selvfølgelige også runesten. Kirken har skoleskibet København som kirkeskib. Vi når til Svaneke, går en tur på havnen, ser en model af et gammelt skib som Peter Herring lod bygge i Svaneke, Svanen fra 1858, mega stort, det blev senere solgt til udlandet.

På Glastorvet ser vi spille pladen til hønseskidningen – 100 nr. malet på torvet, hegn omkring og….. køb så lodder og hep på at hønen skider på dit nr. !  “Banko et” starter kl. 19.00- om onsdagen og lørdage kl. 13.oo i sommer halvåret. Det har jubilæum i år 25 år – godt gået, der har været mange skide numre 😉 overskuddet går til idrætsforeningen.

Torsdag 25-08-2022

Bus /By / teater tur :

Teater forestillingen “Sne”  – vægtere står udenfor for og synger.

 

 

Fredag 26-08-2022

Vi sov længe og var afsted på “hesten” kl. 10.30 ud af cykelruten nr. 10 mod Gudhjem, ved Stammershalle, kort efter det smukke bade hotel, gør vi et stop ved Troldeskoven, går ind og ser skibssætning og resterne af den gamle zoo, vi ser en bjørne grotte, spændende område. så blev det en tur op i Døndalen – der er ikke meget vand i vandfaldet lige nu 😉 men et meget smukt bakket landskab, det minder os om en tur vi havde på Tenerife i Masca dalen.

12,15 vender snuden mod Klemensker kirke, her er også runesten, vi spiser frokost på en bænk, og ser kirken – der er mange citater her på dansk og ? ( måske ukrainsk ) så mod rundkirken i Nyker, her var begravelse, så vi kigger ind i en kunst butik som ligger i en gammel gård ! og WOW her møder vi en skøn kvinde fra nord Irland, hun er nu bosat på Bornholm med mand og børn. Hun startede butikken i foråret 2022.

Vi ønsker god vind for fremtiden !

Denne fantastiske kvinde tager med en fisker på havet fanger sin fisk, pensler den med spiselig farve, ( så der er ingen resurse spild, familien kan spise fisken,) motivet overføres så på et klæde som fotograferes, nu vil hun overføre motivet på porcelain, –  med en glas mel “males” motivet. Dette er en gammel Japansk teknik.

Dette besøg må i ikke snyde jer selv for !!!!

og selvfølgelig bruger hun ikke papir til indpakning men et smukt klæde med fiskemotiver 😉

WOW – dette sted er et must see !

Herfra går det over Muleby, Tofte og ser Rubinsøen, træerne er godt nok blevet høje….så det er et lille kig 😉 vi tager Glasværksvej, sætter cyklerne på p-pladsen ved toiletterne, går over stien ned mod havet, ca. 150 m efter går vi til venstre, og ser KULTIPPERNE. Det er smukt og meget øde.

Udsigt fra Kultipperne

Kultipperne ved Hasle – Glasværksvej gå lidt mod stranden – så til venstre op i bakkerne, så er du fremme !

 

kulvogne på Kultippen

I Hasle køber vi røget sild og røget rejer – UHM – det var godt ! 

Cyklet 46 km

røgeri Hasle

 

 

 

Spis hos Søren….i Hasle’s røgeri

 

 

 

 

 

 

 

Lørdag 27-08-2022

I dag går turen omkring Vang, men først tager vi turen til Svartinge dalen, der er en lille trappe ned i dalen og her rejser sig en lodret klippevæg, med åen klukkende forbi ved foden af denne, smukt syn, der ligge mange væltede træer, så der er med at gå forsigtigt – men en dejlig tur ! Nu cykler vi til Hellig Peder, idyllisk lille havn, de lokale sidder og nyder en øl og hinandens selskab – Hyggeligt 🙂 Vi har et flot view ud mod Jons kapel klippen, vi skal videre… ud af cykelruten nr.10 forbi Teglkås havn, meget lille og ind eller skal vi sige op….. der er lavet en trappe, Ebbe prøver at cykle langs den, og giver mere strøm til cyklen – resultatet er at den stejler 😉 så der må trækkes – skubbes op, flot udsigt på toppen, nu går det så gennem landskabet ind til Vang, vi gør stop ved Ringdalsmøllen, her sætter vi cyklerne og går – op bag møllen på skiltet står mod Jons Kapel – og sikken flot tur med kig til Vang og udskibningshavnen for granit, der er en fin bor over slugten ind i granit bruddet. Vi ser Himalaya Klippen og går tilbage forbi Nevada klippen, vi tager strandstien ind til Vang.

Gammel udskibningshavn ved Vang

I Vang spiser vi en hjemmelavet is ved Cafe Misty som ligger med en panorama udsigt over havne. Der er 4 spændende spisesteder i denne lille havneby, vi tager serpentiner vejen op herfra – nu forstår vi hvorfor Magnus Cort er så god til bakker 😉 flot cykeltur hjem til Sandkås. igen en god dag.

cyklet 38,5 km

 

 

 

 

 

Søndag 28-08-2022

 

Vi fik pakket bilen, kl. blev 9.30 så fik vi regn, vi havde planlagt at se Hammershus i dag, men vi bliver nød til at komme tilbage – Ikke så ringe 😉 så vi kører den smukke tur forbi…ser Rutsker kirke og fortsætter ned til museet Natur Bornholm. Her ser vi først en film fra nutid og tilbage….. gode effekter – stolen ryster når der er jordskælv eller en kæmpe går  rundt, og i udstillingen går vi modsat fra fortid til nutid. Fint museum ! Beregn mindst 2 timer – udenfor er der spor i naturen….. dem så vi ikke, det må blive næste gang.

Udsigt ved Sose

 

Vi kører mod havet og ved Sose – her spiser vi frokosten, der har været forskansninger her ved kysten, vi ser Kastellet i Rønne – kun udefra – og går en tur rundt på kirkegården, ved Kartel kirken, man kan godt se på gravmonumenterne at købmanden/ handelsmænd var betydnings fulde for byen. Neden for står der 4 gamle kanoner… så fjenden kan bare komme an ! 

Der er stadig lidt tid til vi skal være ved færgen, så vi kører til Sorthat – Muleby, vi går en tur i Hasle klinke skoven rundt om Pyritsøen og Smaragdsøen, her er også tydelige tegn efter at der har været brudt kul, flot kuperet område med megen vild vegetation  – bærrene er helt violette, men hvilket bær ? ( se billedet )  Søerne ligger så vi fra syd siden ser vi søen med havet i baggrunden. meget imponerende syn, og nu skinner solen 🙂

Kysten ud for Pyritsøen

Pyritsøen

spor fra da der blev udgravet kul nær Hasle klinkeværk

kysten ved Pyritsøen