Hærvejen

Hærvejstur  – første etape – juni, anden etape- august 2009

cropped-ki050.jpgFra Djursland, kørte vi over Ans til Kjellerup og i rundkørslen tog vi vejen mod Silkeborg, kort herefter drejede vi ad Marguerit ruten ud mod Thorning, her videre til Knudstrup Kro, her havde vi planlagt at overnatte, men de havde  lukket, vi kørte ud til et ferie center – en gård som havde værelser og træ hytter til pilgrimsrejsende, vi besluttede at vi ville ligge i dobbelt seng, til 450 kr. + morgenmad til 40 pr person.

Så blev klokken 14,oo og vi var begyndt på ferien, vi cyklede t v fra overnatningsstedet, vi kørte noget rundt og vidste ikke hvor vi var, men pludselig stod der Karup på skiltet, så lidt tilbage igen, igennem smuk natur, det havde det nu været hele tiden, og heldige som vi var, så vi en P plads midt i skoven, som, vi kørte ind til, her 100 m inde i skoven stod skiltet til Jens Langknivs Hule – vi kørte der til og så langdyssen, et grav kammer uden indgange. Herfra over Skræ til Thorning hvor vi besøgte Blicher egnens museum, det kostede 30, pr snude. Her så vi meget lokal historisk, en del af Blichers ejendele og Mads Doos Chatol – St. Steen Blichers stol stod ligeledes her, den var blevet i Thorning, da Blicher rejste til Stenstrup, da han ikke kunne betale gælden. Vi kørte nu til Grathe stenen, som lå med gennem kørsel i en gårdsplads og med Hauge søen i baghaven. Herfra besøgte vi Gathe Kirke, den var desværre lukket, så vi kørte videre til Kong Knaps Diger. Hertil var en utrolig dårlig vej, her var ikke megen information til turisten, tavlerne var væk, men der var et smukt landskab, vejen var dårlig både at cykle eller gå på, vi fandt vandre turen ad hærvejen, den cyklede vi af, herfra kom vi op til den vej vi boede på, vi havde kørt små 40 km og kl. var nu godt 18. Vi fik et bad og var sultne, så vi bestemte os for at køre til Niels Bugges Kro i Dollerup Bakker for at spise, men nej, der var ikke køkken kapacitet til mere denne aften. Så vi kørte til Viborg. Her spiste vi på torvet , god mad og fornuftig pris.

Den 2. juni –  tirsdag – vi fik morgen mad, og flyttede til en lejlighed, med svømmepøl, det var et flot sted, så kl. 10,- var vi klar til cykelturen, vi kørte op ad mod Thorning, hvor vi kørte på hærvejen op mod Viborg, vejret er fint med lidt vind, vi krydser hovedvejen ved Nedre Hvam, til Sørup her er der formiddagspause, i vejgrøften, ud for en lille sø, og marken har lige fået gylle, nå ja det er tørret ind. Kl. 11,30 kørte vi videre mod Skelhøje, lidt uden for byen står der Doller og Hvam th, vi køre lige over vejen mod Viborg, ad den gamle bane linje, vi var i Viborg kl. ? her vendte vi ved hærvejs stenen. Vi kørte nu ud til Hald sø fik fyldt vandflaskerne, det gik lidt op og ned af bakkerne, men flot natur , lidt hede og skov og søerne – vi kørte til tv i Dollerup af Margurit ruten, op til Lysgård, lyshøj, med en mindesten for st. Stensen Blicher. På bænken ved kirken i Lysgård fik vi lidt frokost kl. er 14,- medens vi sad her kørte 3 middelaldrene damer forbi, dem havde Ebbe set oppe ved museet E. Bindstow, og den bagerste dame, vender sig om og siger at hun kender mig, og så er det Lis Rasmussen fra Auning, med hendes lillesøster og hendes veninde, som også køre ad hærvejen. Efter frokost besøger vi museet, ser en gammel skolestue, med sandtavle og den gamle skolelæres private. Her i den gamle skole stue sad Blicher om aftenen og lyttede til samtalerne medens der blev strikket. Herfra fik han mange af sine ideer til noveller. Nu køre vi så over hovedvejen mod Hornskov, og Virum, her var vi inde for at fylde vand på og så ind i kirken, her var der nogle meget gamle kalkmalerier, videre over Ungstrup til Thorning Kirke, – en stor kirke, med en meget ny altertavle fra 1998. Ude på kirkegården var der en sten for Mads Doos. Kirkegården her var meget stejl til begge sider. Her mødte vi igen pigerne. Vi kørte nu ned til bageren købte lidt mundgodt, og fik kaffe på torvet i Knudstrup, ved Kroen. som ikke mere har værelser til udlejning. Vi var hjemme kl. 17,-  Vi har i dag kørt 55 km. Vi har også i dag betalt for 2 overnatninger 1000,- incl. morgen mad en dag. Vi var i svømme poolen, det var dejligt.

Onsdag den 3. juni, vi var vågne kl. 7.Vi pakker bilen nu og lader den stå til senere, så når vi har pakket sammen, cykler vi, solen skinner men det er koldt i dag, og der er også en del vind. Vi kørte af sted kl. 9,45 mod Voer, ved Grathe Kirke, hvor vi kom til den anden dag, til Kragelund, her midtvejs måtte vi i regntøjet og havde det på en god time, vi kiggede ind i kirken i Kragelund en meget smuk lille kirke og meget rustik med en grov jern altertavle og med en granit blok hugget til under det, rund om var der en frise med fugle og fisk. Vi besøgte det lille anlæg ved kirken lavet af lokal befolkningen, for mange år siden, stifterne havde plantet hver et træ og de var meget store nu. Så ned over Funder Kirkeby, det stykke hertil var lidt ensformigt, men ellers ok, med skov og marker. I Funder Kirkeby stod en meget flot sten med en glas skulptur på kirkegården. Så til Funder  – under vejen, og så kom der bakker, først ned ad bakke til Funder Å dal, med et stort dambrug, kort før dambruget, ved banen fik vi kaffe og en bolle, kl. 11,45 kørt 22 km. Så af sted op ad bakker til Løgager, Brødskov og Asklev, vider til Vrads, her var vi kl. 13.15 vi fik et kort over en anden nedlagt bane sti, som vi vil køre hjemover af – vi har nu kørt 35, km. Kl. 14,- kørte vi forbi et stykke hede, det samme som vi cyklede med Højskolen, sidste år. Bare i modsat retning, til Hjøllund, her kørte vi på den skæve bane. Vi spiste frokost kl. 15,- ved den nedlagte bane. Den gamle stations bygningen, var til salg ! Vi var ved banen i Funder kl.15,45, så kørte vi op ad, forbi 2 parcelhuse som hvor der var et skilt med advarsel om at her drikkes bajer ,-).SJOVT ! Kort efter Funder Kirkeby, drejede vi tv mod Elling/ motorbanen for at komme ud til Bølling sø. Herude fik vi kaffe, vi havde nu kørt 60 km kl. 17.- kørte vi hjemover og var ved bilen kl. 18,- med en dags distance på 75,5 km. En god tur ! Cyklerne kom nu i bilen og vi køre mod Nørre Snede, får et værelse på Kroen, med bad på værelset, og sikken en installation! det er sådan noget som skal se !   Vi gav 750,- for værelset.   ( med bad )

Vi cykler som regel i otte taller, vi er ikke til at have oppakning på cyklerne, kald os bare lidt magelige – vi kan af og til finde på at cykle i “kløver 3 eller 4 ” når området ikke kan gøres færdigt, sådan lige med 2 ture.

Torsdag den 4. juni

Vi vågnede lidt i 7  efter morgenmad kører vi til Harresø kro, og her kan vi få et værelse til 700, incl. morgenmad. Så vi parkere bilen ved kirken, får vand og mad klar, kl. 10,45 var vi klar og kørte ud mod Boest herfra til Vingum området op mod Løve, til Bryrup her er vi kl. 11,45 så ud af Bryrup banen, i skov og forbi flere søer. Vi gjorde et kort hold ved veteran tog banen. Kl. 12,45 var vi i Vrads, igen, vi kørte nu ad hærvejen igen, kl. 13.40 var vi tilbage i Nørre Snede hvor vi gjorde cyklerne lidt fri for smat, og fik så frokost i næsten tørvejr. Derefter gik vi i kirken for at se den gamle døbefont, uden på kirken var der flere forskellige granit figurer det har vi ikke set før. Vi kører nu mod Ejstrupholm ad små veje til Give, til Riis her kom vi forbi et BB og en campingplads, så kom vi til Givskud og kort efter er vi ved hærvejskroen, den er forholdsvis stor, set udefra. Og da vi får vores værelse er det bare i orden. Vi tager en kom kaffe og et bad. I dag har vi kørt godt 31 km. Så i alt nu 40 + 51 + 75 + 31  = 197.

Fredag den 5. Juni

Vi var vågne kl. 7. og var til morgenmad kl. 8  – vi fik lavet madpakke og Ebbe gjorde cykler klar, kl. 9 kørte vi op ad Hærvejen mod Nørre Snede,  Lidt efter Kollemorten dreje vi mod nord vest ud i Kollerup kradt, vi kom til Rørbæk sø ved 11, tiden her fik vi formiddagskaffe, hertil har vi kørt godt 20 km, vejret svinger lidt med meget lidt regn og det er lidt koldt, men solen skinner ind i mellem. Vi var i Nørre Snede kl. 12. Vi kørte nu ud af byen forbi statsfængslet, og så bliver det grus vej igen, så bliver det næste stop ved udspringet fra Gudenåen og Skærn åen. Så  videre mod Margrethe diget, det var ikke stort, og vi er lidt brødflove, men oppe ved kirken Øster nykirke, fik vi en dejlig frokost,  det blæser meget, vi går op for at tage i dørhåndtaget til kirken for at komme ind at se- og der var åbent. Her så vi en dobbelt dør, som i vores kælder. Der var en alter tavle meget lig med den i Auning. Efter Koldemorten køre vi mod Riis, ind til Givskud. Turen ender kl 16,- den blev på 51 km.  -og nu øser det ned, så alt i alt har vi været heldige med vejret på vores dejlige ferie. I morgen har vi ikke bestem hvilken vej vi køre hjemover, så vi får se.

– – – – – – – – – – – – –  2 etape. kommer her !

Søndag den 02. Aug. 2009.

Vi pakkede i går, lørdag, der var mange mariehøns,de bider! –  i dag er det tørvejr og lidt overskyet, men lunt.- kr. vi har forudbetalt 800,- til Campinghytten. Vi holder kaffepause i Ry, ved søen inden byen, kl. 12,10 til 12,30 vi køre nu en meget smuk tur til Ranbøldal.  Sønder Vissing, Brædstrup, ring, Åle, i Åle tager vi Marguerit vejen over Hammer, Sønder Linnet, Øster nykirke, til Sønder Kollemorten, Riis, Farre, Førstballe og Gødning, vi er ved Campingpladsen kl. 14,12 og har kørt 162 km ( biltur). Vi får først anvist en hytte som ligger lige ved alt larmen, i smørhullet kan man vist godt sige, men dog centralt – vi spørger om der er en anden hytte ledig i roligere omgivelser, og får så nøglen til nr. 20, den tager vi – og her er der også dobbelt seng. Vi betaler nu det resterende 430 kr. + deb. 200,-  Vi spiser frokost, en medbragte madpakke. Vi køre en tur i området, ned mod Frederikshåb, tværs over indtil Bindeballe Købmandsgård, det er en spændende gammel butik og Museum.

Mandag 3 august

Vi vågnede lidt i 7,-efter morgenmad, fik vi pakket cyklerne og kørte hjemmefra ca. kl. 9,00, med kurs mod Harresø, her holdt vi formiddagspause, kaffe med rugbrødsmadder med chokolade på, det havde været en tur i meget kuperet terræn, herop, med mange kornmarker, som stadig ikke var høstet. Hertil var der godt 18 km. Vi kørte derefter mod Jelling, et lille stykke ad vej 442, men efter ca. et par kilometer drejede vi til v. ind på hærvejen igen, godt nok vandre vejene, men dejligt roligt. Vi var ved Jelling Kirke og gravhøjene kl. 11,30 vi så den flotte Kirke, og det nye interiør fra år 2000 der var lavet et sterlingsølv mærke i kirkegulvet hvor Gorm den gamles jordiske rester ligger genbegravet. Overfor kirken er et museum om Jellinge højene og kirken, men der var lukket, der er åbent søndag og tirsdag, om sommeren fra 10, til 17, om vinteren 13. Til 17, – uden for står en moderne runesten, som er lavet færdig i 2005. Kl.12,- køre vi ud af byen mod Fårup sø, for at se det funktionsdygtige vikingeskib. Herfra køre vi op i skoven, mod Engelsholm slot. Lige inden vi når til slottet ser vi en spændende skultur- små huse meget uens og skæve, med glas mosaik vinduer med personer på, meget flot huset som er lige ved siden af er ved at blive renoveret, og her ser vi utroligt meget glaskunst på skorstenen langs muren og på tresserne, samt et smukt galleri, Her i Søhuset er der åbent lør., søndag eller efter aftale, herefter kommer vi til kunst højskolen / slottet Engelsholm, som er bygget af Knud Brahe, her får vi frokost, og køre derefter gennem en smuk skov med meget høje bøg og gran træer, så går det opad…. Til Nørup kirken som ligger med en flot udsigt over til slottet, men da vi kommer ind er vi vildt begejstret, for det flotte interiør, og der er en meget smuk døbefont, et gravmæle over Brahe og dennes kone, bag lågen er der en lille montre med Brahes kones dødskyse og en dødskrave som er blevet konserveret af nationalmuseet. Lamperne er i glas og med tekster fra bibelen de er lavet i 2008, meget særpræget – på en af lampeskærmene står præsternes navne. Vild flot. Vi kør nu videre mod Mørup, for at handle i daglig brugsen, Ebbe vil give kage til eftermiddagskaffen,- Lang næse her er ingen ”By”, så vi køre nu mod Vandel, her støder vi på den nye omfarts vej til Billund Lufthavn. så køre vi hjemover og vil i Randbøl kirke se Kong Rans gravmæle, en kæmpe høj bag kirken, med en lille planche. Kirken var låst. Så køre vi hjemover af en  anden vej end i morges, vi kommer ind af Dalbyovervej. Vi sad og nød en øl med lidt fennikel pølse til, og nød solen skinne fra en skyfri himmel.  Vi har kørt 53 km i dag.

Tirsdag den 04. August 2009

I dag går det sydover, vi skal have gjort hytten afleverings klar, og sætter vi bilen udenfor. Vi er klar til dags turen kl. 9.30 nøglen er afleveret og vi har fået vores depositum retur, så cykler vi ned over Bindballe, Spjarup, Tågelund plantage dette område var meget smukt, bakket og med åer og enge.  Vi fik formiddagskaffe ved en bid af et stykke fredet Hærvej, her græssede gederne. Så går det videre mod Bække, her køber vi lidt rugbrød, så ud over Stavshede, det var meget fladt her.  Vi var ved Grensten kirke, og gik ind for at se den, det var også en flot kirke, med en meget stor kirke bøsse, og et gammelt vie kar. Udenfor var der plantet mange violette blomster. Vi køre nu videre mod Vejen, vi fortsætter lidt syd øst på mod Knagmøllen og kongeåen, her får vi frokost kl. 13.10 til 13,30 ca. 43 km til nu, det var meget sumpet på vandreturen så vi køre ind til Skodsborg, her op mod Købenshoved, ved Nørremark drejer vi nord på mod Frihedsbroen, og det flotte kampestens hus, på den gamle Danske side af grænsen som var her fra 1864 til 1920. Vi kør mod Skibelund, her ligger en stor idrætshøjskole helt ud til landevejen, da vi svinger ind i skoven køre vi mod en stor skulptur som står højt på bakken i skoven, vi snakker lidt om vi skal bestige bakken og gå der op, og det må vi sige var en stor oplevelse her var mange store sten, med minde over digtere, forstandere og mennesker som gjorde meget for børnene i området. og vi går lidt ind i skoven hvor der står en stor sten på en høj og der er frit syn ud over markerne, herpå står at nu er det tid at pløje igen de agre som har været tyske i så mange år, det er tid at få afgrøderne til at gro. Det  var spændende !  Der lå et hotel lige her i Skibelund Krat. Så videre mod Askov, og ind til Vejen, Ebbe får købt et par nye cykelhandsker, vi går en tur i gågaden, der ligger en flot bygning med nogle spændende hjørner, det er Kunst museum, det tager vi hen for at se en dag. Vi cykler forbi Kirken, den har vi til gode. Nu går det ud af byen på cykelstien mod Læborg kirke, her udenfor står en gammel rune sten, kirken er låst, ved siden af kirken holdt en gammel velholdt Morris 1000, med gamle sorte plader. Vi forsætter mod Asbo, lige inden byen ligger t.h. en Mande høj, den er udgravet i 1994 – men den har været udgravet af den lokale herremand i 1900 der er fundet en armring m.m. som nu er på national museet. Ved Bække kirke stå en rune sten, man har ikke kunnet finde ud af hvem de tre mænd som er nævnt på denne høre til, men stenen er tegn på et eftermæle af nogle store mænd af deres tid. De ville huskes ! Ved vores Bager kører vi på grus ud til Klebæk høje, hvor der er en stor skibssætning, og videre til Hamborg gårstenen, den er godt nok stor. Videre over Fitting, Ølgård ned til Randbøldal camping her er vi kl. 18,20  Vores tur i dag blev på 83,28 km Vi kørte nu mod Jels-Vojens for at finde næste bosted. Vi ender på  Poulis kro det koster 1200,- for 2 overnatninger med morgenmad, vi er på værelset lidt over 20. Det stykke vi kørte af Hærvejen i dag var ikke så smukt, så det var godt vi tog en alternativ rute ud !

Onsdag den 5. august.

Vi var oppe kl. 7,30 , Ebbe fik lavet kaffe til dagens tur, vi fik morgen mad kl 8,30 og nu er Ebbe gået ned for at læsse cyklerne af. Så går det opad mod Jels og Købenshoved. Vi kørte fra Hotellet kl 9.45 og tog den fra bogen planlagte tur, et flot stisystem ud af Vojens kl ca. 10,30 kom vi til kraftmosen, her kom vi til at snakke om fætter Henrik hvor var det han boede som barn. det var i nr. 8 Stuehuset var renoveret, der var en ny stald bygning i røde mursten, samt flere ladebygninger, det så meget velholdt ud. Så kørte vi op over Oksenvad Hede, ved stursbøl måtte vi ind i troldeskoven, vi holdt formiddagspause i skoven , inden asfaltvejen, kl.  11,45 km. 20, så går det videre til Jels, ind for at se kirken, vi prøvede 2 døre som var låst, men den 3 var åben, det var en sammensat kirke gammelt og nyt. Vi fyldte vore vandflasker – kørte lidt rundt for at finde møllen og voldene, på møllen , fik vi en folder om voldstederne, vi kørte af en sti ved siden af golfbanen, og til voldstederne, dem kende vi da godt, men ikke med denne betegnelse, så tog vi hovedvejen nr 25 ned til rundkørselen, hvor vi igen er på hærvejen, over Grønnebæk, op til Skarve kirke, med de stor gravsteder, her var familien Koppenhagen begravet, det var H.D, som byggede stenhuset på den danske side af kongeåen, vi så familiegården i Københoved. Vi får frokost ved p pladsen, ved Frihedsboren kl. 14,00 Solen brænder hårdt i dag, det er fantastisk flot vejr. Så køre vi tilbage til Skave kirke her tager vi en anden vej mod Vojens, ned over Langetved, Stennerup, vi krydser hovedvejen nr. 25, over til hærvejen ved Stursbøl, tilbage til Vojens.  Vi taler lidt om de næste par dage, og bliver enige om, at nu må vi se, eller mærke hvor meget ballerne kan klare i morgen torsdag, det går i hvert fald mod Rødekro. Der var mange fluer og mariehøns i dag. Dagen distance 74.07 km

Torsdag den 6. august.

Vi er vågne lidt over 6 –  vejret vil være som i går, så det bliver igen en sommer dag, hvad har vi gjort siden vi er så heldige. Ved morgen maden foreslår Ebbe at vi køre helt til Padborg og så tager toget op efter vores bil, nu ser vi hvordan det går og hvordan toget passer, vi har lavet kaffe og er ved at være klar. kl. 8,45 kørte vi ud af Vojens, mod Vedsted, her var det et stykke med grusvej, vi så kirken med fladt bliktag, vi kørte så videre sydover, der var igen et stykke med grusvej, men pludselig ser vi Immervad skulturene, og den nedlagte hærvejskro, kort efter var den første af de 3 stenbroer på hærvejen, flot ingeniørarbejde efter datidens muligheder, stor sten bjælker som bruges på langs med understøtte. Så op på hesten igen mod Herluf stenen og Stengelshøj med bautastenen som vender sig efter lugten af frisk brød, nå så blev det tid til en kaffe tår, kl. 11,30 vi køre igennem Rødekro og stopper ved Rise kirke, meget gammelt gulv og døbefonten er bemalet, og korn aks står rund om alteret,- i metal. Der er meget nyt kunst på væggene 3 markante billeder, et med et par med rollator et med world trade centers 11. Sept. 2001, og et med et sovende menneske. Og på kirkegården tyske og danske gravstene. Ved Hjortkær så vi resterne af hulgraven. Her var der en stor produktion af vindmøller. Vi kørte videre til Urne hoved mindepark, hertil var et langt og bumlet stykke grusvej. Vi spiste frokost 14,45 og havde kørt 44 km, så videre på grusvej, men dog bedre, videre til Pouls bro og Pouls Kro,  her udenfor var der asfalt og  så videre på grus, ved Pouls bro stod der hvor meget materiale der var brugt til broen vognlæs og alen. Så blev det Kliplev kirke. Speciel katolsk kirke med mærke blå grønne bænke, og tysk skrift over døbefonten som var af træ, flere store sakrofaer stod i kirken af Ahnefeldts slægt og et våbenskjold. Så til Gjelå med en meget smuk sten bro med 2 buer. Meget idylistisk beliggende. Her efter en minde sten over bommelunder snaps historie, med den franske officer som ikke kunne afregne sin kro regning, men måtte betale med sin opskrift. Kort efter denne sten køre vi over på den anden side af den asfalterede vej i skoven, her er det lidt sandet, et stykke inde ser vi 2 store sten med på skrift, det er de ” talende sten” fra ca. år 1600 var de markeringer for hvem der skulle eller, havde vedligeholdelses pligten af det på gældende stykke vej, og samtidig en indikering af hvor vejen gik, dette sammen med lygter i deres tid på det flade sandede område. Så går det vestpå til Vejbæk, Fårhus her finder vi en dejlig skyggefuld plads, det har nemlig været rigtig godt vejr i dag, her får vi kaffe kl. 16,30 til 16,45 vi køre igennem Frøslev lejren til Padborg og er ved stationen kl. 17,22 toget køre 19,17 til Vojens så vi vil finde et sted at overnatte. Vi prøver at ringe til Frøslev Kro men kan ikke komme igennem. Så ringer vi til Kruså, hun kan ikke love os et røgfrit værelse men vi kan vælge her er vi kl. ca 18, får værelset og så tilbage over Smedeby, og Bov til Padborg station, her får vi købt billetter på perronen 75,- for mig og 50,- for Ebbe. Vi venter på toget og afgang præcis vi er i Vojens kl. lidt i otte her går vi op på Poulis kro. Km denne dag  78,05.

En god ferie er ved at være til ende. Tak for endnu en dejlig ferie

Km i alt – 86,7 + 78.05 + 74.07 + 83,28 + 52,67 = 374,77 på cyklen  -Km kørt i bil 596.