Hasmark – Æbelø

oplevelsestur til Nordfyn i Sommerhus i Hasmark uge 16 – 2021

Tryk på billederne for at se dem bedre, og større 😉

søndag 18 april 2021

-vi stod op til en fantastisk morgen, solen titter frem gennem skydækket, vi kan kun blive glade inden i, så turen starter ud mod Hofmandsgave, der er en skøn park, med mange spændene store træer – gul Kastanje – gingko biloba, kæmpe rododendron, mamut træ o.m.a. her er smukke små oaser med en lille bænk – hvor i kan sidde og suge indtryk, der er åbent i parken fra solopgang til solnedgang. 

Anemoner og lærkesporer dækker skovbunden – Hofmandsgave

Parken i Hofmandsgave – her ligger Danmarks kartoffelmuseum

Vi ser mange fasaner på markerne – de går og gør sig til for “damerne” – hvem gør ikke det ! 😉 herfra kører vi langs vandet ud til den gamle pumpemølle i Bogø, ved Otterup havn, her er smukt, fiskerne røgter deres garn, -vi nyder synet af forårets komme, store knopper på træer og buske, og hvidtjørnen står i fuldt flor. Vi tager en kort afstikker til Lammesø, her er rigt fugleliv – svaner, ænder og blishøns, og –  alt det vi ikke kan se, men her er “støj” – så her er masser af liv

Lammesø

Så bliver det Klintebjerg havn, ind langs Odense kanal hvor vi ser Cronhammars Skulptur, “Camp Fire”, –  den som blev lavet til skrot, ved et uheld eller uvidenhed om kunstens ophavsmand – den blev genindviet  18 sept. 2018 og står nu på Stige Ø.

Cronhammar “Camp Fire”

herfra kører vi over Lumby – Lunde og Stensby, gør et stop i Glavendrup lunden, med genforeningsstenen – Runesten og Skibssætning – herfra kom vi gennem et smukt stykke skov, Dalene her er der rigtig mange stier, også til MTB,   ud forbi et lille slot, Egebjerggård – Kørup – med en Buda på en bakke top i haven, herfra op til en mindesten, inden vi drejer af ud mod flyvesandet – her er der mega mange frugt træer, æbler og pærer, nogle meget krogede og gamle – kunne de fortælle en historie ville det være værd at lægge øre til ! –  ude ved flyvesandet er de ramsløg, og spæde skud af brændenælder, som strutter af gode vitaminer, i skovbunden –  jeg har altid en tynd gummihandske på når jeg plukker – for ikke at brænde nallerne 🙂 – lækkert krydderi til en fiskeret oma. – hjemover via Bårdesø. Vi har også set mange store drivhuse på vores tur idag, 75 km i smukt vejr.

nær Flyvesandet

Egebjerggård

Buda i haven

Så bliver det en vandre tur i dag….mandag 19 april 2021, vi har tjekket tidevandstabellen, og vil være klar 3 timer før lavvande og gå til Æbelø, så skal vi bare holde øje med at vi kommer over til fastlandet igen, inden der er gået mere end 3 timer efter lavvande…så hopper vi i vaders, rygsækken er pakket med skifte sko, kaffe, vand, madpakke og kiks…så vi går de 1.5 km gennem vandet, der er mange muslinger og snegle at se i det krystal klare vand, solen skinner smukt ned i det og det er meget fascinerende   – over til  Æbeløholm, efter den er en tange på 2.5 km inden vi når øen, her ser vi resterne af den gamle udskibningshavn –  lagunen hvor både lægger for anker og sejler ind til øen i gummibåde, – vi går igennem et vådområde, ser træer som er afbarket af dyrenes horn og dyre veksler, der er hapitat skov, som er markeret med fredningssten,- vi får også nogle glimt af rådyrene. vi ser nord vest delen af øen med fyret og den gamle fyr mesterbolig, retur går det forbi jagt boligen og vi tager ” hovedvejen” tilbage. – og ja det blev en hård gå tur, med vand til underknæet. – men vi vil gøre det igen 😉

Så er Ebbe kommet i vaders… Æbelø skal besøges

Lone i vaders… på vej til Æbelø

 

Velkommen til Æbelø

Dele af den gamle havn – Æbelø

Livets cyklus er endt. –  Æbelø

Se flere billeder under foto – fanen – Hasmark – Æbelø.

Tirsdag 20 april 2021

Turen i dag bliver ud på enebær odden, vi kører ud for at se området ved højmosen, forbi en stor løgproducent, og her dufter kraftigt af løg. – Norup kirke var lukket, så det blev en lille tur rundt på kirkegården. Vi tager en lille tur rundt i Hofmandsgaves park – kartoffelmuset er desværre lukket og ligeledes skitse samlingen, men så nyder vi haven og ” det Norske Hus ” ruten går gennem gårdspladsen langs staldbygningerne, og tænker tilbage på hvilken aktivitet, som har været her med karle og piger…vi kan næsten hører træskoene klapre på bro stenene, ja – lidt fantasi skader ikke.

Hofmandsgave

Ud over engene kan vi se over til Lindø Værftet ved Munkebo – her kommer store skibe ind, som skal renoveres – kreaturene står med ” fødderne” i vand og tygger drøv, vi kommer helt i ZEN ved at iagttage dem, det går videre over stok og sten ud til fyret, herfra er der kun små 500 meter over til Gabet – Lodshuse på Hindsholm, her nyder vi frokosten, inden turen fortsætter retur på nordsiden, denne side af odden er meget anderledes end sydsiden, meget spændende, med store træer og enebær eng.

33 km blev turen i fint solskin.

Enebærodden

Fyret på Enebærodden

Enebærodden

Onsdag den 21 april 2021

Inger og Lars besøgte os, og vi gik nogle ture…

Vandre tur fra Gyldensten Strand parkeringsplads, her er et stort center med formidling af områdets hemmeligheder, og borde til madbragt mad – vi gik ud til den gamle pumpe mølle – som er et godt udsigtspunkt, med kig til Æbelø og ud over engene. vi kørte forbi Gyldensten Slot, og ud forbi Sandagergård og der ligger en kirken i parken. – den må vi se en anden dag….

Langø Mølle

Udsigt fra Langø mølle

en stor flok gæs

Torsdag 22 april 2021

Så går turen til Langesø, som vi starter ud i dag ser vi ud over raps markerne og fornæmmer et gult skær….vi kører forbi et mindesmærke for herremanden på Dalum slot, han var nemlig god ved husmændene i området  – forbi slottet – rundt om søen – det er meget fladt land indtil vi når Margård skov, her bliver det kuperet og meget smukt, igennem skoven – kort efter kom vi til nogle fine velholdte gårde, rent Morten Korch idyl og en nedlagt vandmølle, meget flot område.

Rue Lundsgårde

Den gamle vandmølle – Tværskov

Ved Langesø nyder vi madpakken, her er også en start position for MTB… betalings bane. vi cykler nord om søen – hen til Langesø slotskapel, men på vores vej ser vi nogle store Mamut træer, de er meget lige,  høje og mega tykke – omkredsen er 6.1 meter og diameteren er 1,94 – Dyrehavelund 14 – Langesø – det er et MUST SEE !

Mamut træ ved Langesø

Langesø

Vi ser Bissoner  nord for Morud og besøger kirken i Søndersø , den har en meget flot døbefondt og mange kalkmalerier. Det har været en flot dag, men med megen blæst.    68,55 km 

Fredag 23 april 2021

turen går til Bogense…. vi nyder magnolietræerne som står med store blomster nu, og solen skinner, ved Krogsbøller ligger  en flot kirke, men øv den er lukket, så går det over en markvej, til Gyngstrup, og Kørup – og Nørre Nærå her er kirken åben, og har et vikinge kirkeskib – Flot.

Nørre-Nærå Kirke

så går det ud over Ringe å, op til Klinte kirke – her er der nogle kalkmalerier, som ikke er helt frilagte – men spændende, vi kører over Vesterby – Nørre Esterbølle op til kirken ved Sandagergård, den ligger bag slottet – godt gemt.

Sandagergård kirkegård med kik til slottet

forbi gyldensten slot, af cykelstien, igennem et vådområde, til Fælleden ud til fugletårnet ved Elmelund og op langs åen til Stegø Mølle, over Østerø til Bogense havn – vi ser ikke noget af Bogense i dag ! – her har vi været ! – men det er en flot gammel by, med flot havne kanal – vi køber lidt fisk til frokosten, og besøger nu Harritslev slot, her var lukket pga Corona, så det går videre, hjemover nu. Nu går det over Harritslev mark ind til Guldbjerg, og op til Kirken – her er der bord / bænkesæt og rindende vand i hanerne, så der kan vaskes hænder ol. vi spiser en pandestegt fiskefillet og en lakseroulade. UHM – hvem siger en madpakke er kedelig 😉

Gadekær… på Fyn

Vi ser i dag mange gadekær, med meget gammel markeringer om, og nu nyder vi bare landskabet hjemover. i morgen skal vi pakke og hjem efter en oplevelsesrig ferie. 

67,60 km i fint vejr – ganske vist lidt blæst….