Hindsholm Fynshoved

 

Tur til Fynshoved       i lejet Sommerhus     Maj 2020   

Vi fejre Fætter Henriks fødselsdag – Margit var også med😍 Hyggeligt – det blev nogle gode dage – med  god snak, go’ mad, cykelture, god vin og madpakke –  en rugbrød med leverpostej – kaffe på kanden og små stop undervejs.  PS : tryk på billederne for bedre skarphed. 😉

så er vi klar til dag 1 – efter en km kørsel må vi stoppe i en lade og tage regntøj på.

DAG 1   

distance 39,50 km

Vi cyklede ind til Midskov, over Mesinge forbi den flotte kirke og cafe’ kirkeladen – men i disse Corona tider er alle kirker lukkede, dem må vi se en anden gang ! –  turen fortsætter til den smukke fynske landsby Viby, med en usædvanelig kirke og en gammel hollandsk mølle. herfra igennem det smukke grønne landskab – det stå i utrolig mange nuancer af grønt 😉 vi drejer mod Måle, ud mod røgeriet, …. men det holder også lukket, herfra ud i Stavre skov – vi ser og hører mange fansaner på vor tur, i dette område –  vi tager en kaffe tår, siddende i grøftekanten, – herfra kan vi se storebælt broen, vi cyklede videre ind til Hverringe gods – over Kerteminde til Tårup og frokost stop ved Bregnøre havn – her er læ og toilet. –  Aftensmaden var 3 retters menu – lavet specielt til vores gode venner. Tak for en dejlig dag !

Ebbe og Henrik – i fuld fart

Cykeltur i regnvejr –  24 maj 2020  – Henrik hader regnvejr…..men var glad ved hjemkomst.

DAG 2

distance 30 km

Så står vi op til nye oplevelser  !

25 maj cyklerne er klar og det er vi også… så op på “hesten” og afsted. I Midskov kører vi ned forbi Dalby bugt, ind til Dalby her ser vi folkekirken ( udefra) og kører op til mindesten for Kristen Kold – valgmenigheds kirken og forsamlingshuset, herfra til Hersnap forbi stynede pile og poppeltræer, og smukke aller – helt ud til kysten, her ligger de “sorte” huse – det var de engang, men de er ikke alle sorte mere,  –  de ligger så tæt på kysten, – at jeg vil sige de ligger med tæerne i vand ! – herfra forbi Campingpladsen og forbi et flot udsalg af sommerplanter – her stråler alle regnbuens farve om kap – smuk syn ! –  vi fortsætter mod Viby, hvor vi beundre alle de smukke og velbevarede huse og gårde samt den udsædvanlige kirke, og ved møllen, får vi en simpel lille madpakke, men ih hvor smager den godt i dette smukke landskab, solen skinner ned til os og vi har den flotteste blå himmel med lidt pudderskyer – og så er vi sammen med Margit og Henrik. 😉 Vi har ladet os fortælle at der bor en bager, i Måle – en Kage bod med produkter af god kvalitet, så der cykler vi hen….. over et højdedrag i landskabet med smukt kik ud over landskabet i alle retninger. Da vi kommer til Måle er kageboden lukket – men vi fik set endnu en skøn lille landsby, med masser bindingsværks gårde. Så op over højdedraget ind til Viby og igen af snoede veje ind til Salby. Her har beboerne lavet et smukt samlingssted med vand, bænke og boldbaner, ja tænk jer ! – selv en lille sang har de lavet 🙂 GODT ARBEJDE ! 

Vi kørte ud til Gabet, her er kun knap 500 meter til fyret på Enebær odden, vi får en kaffe tår og derefter køre vi hjem og nyder det på terrassen, og en gang god gammeldags aftens mad – Karbonader med grønærter – Tak for en god dag ! 

Udsigt fra Gabet til fyrret på enebær odden

cykeltur den 25 maj 2020
med Margit og Henrik

DAG 3

Vi siger på gensyn, og god tur hjem,  til vores venner….hvad skal vi så finde på ?

vandre tur på Fynshoved

biltur 26 maj 2020 til Fyns hoved

 

Vi kørte i bil op til Fyns hoved  – her gik vi en tur rundt ude på “hovedet”,  – nej på benene…. her var  mange fugle, bla. digesvaler, svaner, edderfugle  – kvæg og får….meget spændende og smukt område, yderst med udsigt til Samsø og hav vindmøller, er der spor af fundamentet fra en kanon stilling – vi plukkede også strandmalurt, til kryddersnaps…..

Fynshoved

Fynshoved

Ved Snave var der flere gravhøje, en var speciel da der var trapper op til indgangen, Mårhøj Jettestue – herefter kørte vi til Martofte – til venstre i byen ud af meget små landeveje…. en bil af gangen – to biler kunne ikke passere hinanden, her kom vi til en stor grisefarm….

Glade sunde grise

…. og mon ikke de havde humor – en gammel rød telefonboks – herude er der sandsyneligvis ikke mobil dækning  – vi kom til en grusvej, ja jeg siger jer det var en grusvej, så det blev spændende kørsel, med brombær stængler på begge sider så det var med at holde tungen lige i munden – endelig asfalt  ! – vi kørte forbi Stubberup kirke, ned til Viby, forbi Kastelbakken, og hjem.

DAG 4

distance 67 km

Den 27 maj var vi klar til en ny cykeltur……..

cykelrute 27 maj 2020

Vi cykler af de flotte og mindre trafikerede veje ind til Kerteminde, vi tager et look på Amanda og ser lidt på havnen – køber dejligt frisk røget fisk, herefter køre vi ud langs kysten forbi de micro små strandhuse, som ligger skulder ved skulder…. som perler på en snor

Amanda i Kerteminde

Historien om Amanda

strandhuse i Kerteminde

Vi tager cykelstien mod Nyborg, og fortsætter igennem skoven et stykke, –  ved Kavslunde Å ser vi lidt anderledes shelter, her var også  das i samme sjove opførelse ….

shelter og das

– herfra køre vi ned for at se den store flotte gård Risinge – meget velholdt og imponerende, selv lade bygninger er flotte.

Risinge Gods

Risinge

Vi cykler forbi Rørbæk – forbi Skovsbo med et minde sted med Skovsbkrusifikset ved vejen, det orginale hænger på Godset i dag ! –  dette er rejst af en tidligere frue på Skovsbo, Anne Rønnow

Skovsbo Gods

Turen går videre ind til Rynkeby kirke – den var også lukket, men toilettet var åbent – så afsted igen efter på fyldning af vand og mad – uden mad og drikke du’r heltene ikke 🤤,ude ved Brabæk huse er et fint natur område med afmærkede stier, Urup Dam, i Birkende står en flot minde støtte for Hans Tausen, dansk gejstlig og reformator, senere Biskop i Ribe  – der er skrevet om ham af Ingemann : ” Det var hin lille plovdreng fra Birkende by, hans navn fløj over Danmark med folkeligt ry ;en dansk Morten Luther, han stred med ordets sværd og sejred med ånden i hjertefolkets her ” ( vers 3 i “På Tave bondes ager ” ) 

Hans Tausen mindestøtte

ruten fortsætter af en grusvej op til godset Selleberg – her laves mange lokale produkter med kirsebær, vi kører ind til Marslev op til kirken, den gamle skole og tingstedet.

den gamle skole i Marslev og tingstedet

så afsted igen til Holev, forbi den flotte gård Østergård,  – vi besøger Munkebo Bakke og tager en tur i tårnet – flot udsigt til alle verdenhjørnerne – heroppe er der mange bænke og en labyrint i bøgetræer, og en amfi scene – herfra tager vi cykelstien bagom byen ud til Bregnør – det er en flot tilrettelagt sti – kuperet, med flotte kik til Gabet, – med megen fauna, samt et insekt hotel i mands højde.

Vi fik et smil med på vejen

 

DAG 5

distance 36 km

cykeltur den 28 maj 2020

den 28 maj…..Her tog vi cyklerne i bilen og startede ud fra kirken i Skellerup, vi kørte mod Rønninge , vi tog skovejen ind til godset – her så Ebbe rådyr med dere kid liggende i solskinnet, de sprang i sikkerhed i skoven, vi kørte ind på gårdspladsen ved Rønninge Søgård – Meget velholdt !

Rønninge Søgård

Rønninge Søgård

og dannebrog var hejst – det blafrede smukt i vinden og minder os om at det er 100 året efter genforeningen – 75 år efter 2. verdenskrigs afslutning… og den aktuelle krise – Corona.

Vi cykler ind til Rønninge by, vi krydser en lille å med et dejligt opholdssted, meget idyllisk, her ved et vejkryds er der en træskærer, der er mange flotte værke i haven, og mega mange store kævler af træ – Ebber tænker på brænde….

åen ved Rønninge

meget flot skilpadde

vi kører op til den gamle kirke – med en meget dekorativ dør – fabelagtigt håndværk – vi suser forbi en ” Morten Koch ” 4 længet bindingsværksgård med vandpost midt på gårdspladsen – videre ud til en meget hygge landsby..Davinde –  jeg ville gerne fotografere alle husene….men vi skal jo også cykle – her i byen går bækken igennem haverne ude i skel eller snor sig lystigt i græsplænen – dette har vi aldrig set før  – denne by har masser af charme ! vi kører forbi kirken og undre os over der står et stort banner med teksten : Baltic Pipe – NEJ TAK , vi blev hurtig klar over at Norge anlægger en rørledning som skal forsyne Polen  med gas hen over fyn.

Davinde by – meget charmerende

Byen har et stort sø område i gamle grusgrave, med masser af sports aktiviteter – og dette område vi cykler i idag er fyldt med vandhuller, hvor det vrimler af liv, i – på og ved søerne. Køer – svaner, edderfugle og hestesko vand nymfer

Davinde friluftsliv

Hestesko vand nymfe

Vi gør et stop i Årslev, her er bager – med super godt brød ! – købmand – en rimelig stor by, vi kan komme ind i kirken, Skt. Mikaels, den har mange flotte og anderledes kalkmalerier – flot moderne altertavle og  kirkeskibet “Patientia ” det oprindelige orlogsskib var bygget 15 april 1616  – Christian den 4.  brugte skibet til sine rejser – Det veltjente skib gik tabt i Femer Bælt slaget 13 oktober 1644 . hvor det blev erobret af svenskerne. 

Altertavle i Årslev kirke – Skt. Mikaels

Kirkeskibet Patintia – Christian den 4. kongeskib.

Vores dagstur slutter over Tarup – Rolsted – Ellinge –  igennem det smukke varieret landskab – Danmark har masser af gratis glæder, vi skal bare se os omkring – GOD TUR !

Den smukke præstegård ved Skt. Mikaels kirke

DAG 6

den 29 maj kørte vi en tur i bilen….meget smuk rute ind til Kerteminde  – ud af en margurite rute- snoede veje, flotte aller og masser af stor gårde og godser, Ladby – Hundslev Sellebjerg Gods – Nonnebo –  Sanderumgaard DEN ROMANTISKE HAVE

Den Romantiske have – Sanderumgaard

Hofmarskal Johan Bülow  anlagde i 1793 grundstenene til dette anlæg, som byder på flere stier i varierende længder – også en handicapvenlig – han havde en omfattende viden om europæiske have anlæg, indtil sin død i 1828 arbejde han konstant med udvikling af stier og et 2 km langt kanalanlæg blev det også til. Der var stor interesse for haven og mange af datidens berømtheder har betrådt haven – Eckersberg – Thorvaldsen – Clemens, Ingemann og H.C Andersen. – haven har været i tornerosesøvn indtil i 1990’erne – nu blev gamle kort – tegninger og breve fundet frem og der blev lavet en masterplan – så i 2001 blev kanalerne udgravet – derefter – rekonstruktion af stier og veje – pavillonerne ” Sommerlyst” og “Tankefuld” blev restureret i 2006 -2010,  Johan Bülows, rosen og urtehave blev restureret i 2009 -10 og frugt og bær haven i 2011. Realdanias donation i 2008, havde fokus på ni særlige områder i haven – bla med nyfortolkning af ” Marieshvile” og ” Klildehytten” – haven blev vækket af sin tornerosesøvn.

Det har været en flot køretur hertil, men nu bliver det forrygende….for hvert sving dukker der en ny og pragtfuld natur op – kornmarker, aller – alt stråler omkap og stå flot mod en dejlige solbeskinnede blå himmel – Vor herre var meget i gavmild da dette blev skabt- han må have haft en god dag ! – når vi er positive og ser lyst på tingene kan næsten alt lade sig gøre.- på med det gode humør. 🌞

– Tving – Birrum – Tarup – Havndrup – Hellerup – Ravnholt Gods

Ravnholt Gods

Ravnholt gods

Lykkesholm

– Ellested Kirke –  Lykkesholm – Ørbæk Ørbæklunde gods ( set fra vejen ) – Svindinge – Forbi Rygård som ligger gemt i bevoksning, men Glorup Gods ser du bedst fra denne side..

…..Glorup Gods

.Frørup -Tårup – Langæble – Holckenhavn Gods.

Holckenhavn Gods

Der har været mange flotte godser på denne rute….dejligt at se hvor velholdte disse gamle store bygninger er. Vi gik en tur i den flotte park omkring godset- der er gang i vedligeholdelsen af de mange vinduer, de ligger på bukke, med numre på –  i lade bygningen og maleren kan bare starte fra en ende af….vi kører ind til Nyborg – her går vi en tur på volden, og ud igennem Landporten fra 1666

Landporten i Nyborg

Læs selv om Landporten….

 

 

 – ruten = Teglværksskov – Skaboeshuse – Regstrup Aunslev – hovedvej 165 til Kerteminde

– og herfra til en bytur i Kerteminde med gamle bygninger smukke gavlmalerier, fra en svunden tid – datidens reklame søjler.

reklame “avis”

Gavl “avis” i Kerteminde

Gavl “avis” i Kerteminde

 

 

 

 

 

Biltur 29 maj 2020 del 1

biltur 29 maj 2020 del 2