Hornsherred – Fjordlandet

Så kom vi tilbage til rødderne – her har vi trådt vores barnesko…..Ebbe i Gershøj og jeg i Lille Karleby. det var sjovt at gense vores barn dommens ” gade” – kælke bakkerne var ikke så stejle og ej heller så høje som vi husker det, men vi kunne kende det.

Vi har lejet et dejligt hus i Dalby huse. – i skal lige vide, vi spiste frokost ved en SKØN lille havn, som havde en fin snørkletog stejl nedkørsel Ejby Havn  ved Isefjorden.

Søndag den 8 maj 2022

-starten er mod Ornebjerg gods, her er et meget velholdt vandtårn, som står som et vartegn for den smukke gamle gård / landbrug. – ud i landskabet forbi Gjerlev Kro – til Kronprins Frederiks Bro, vejen går ind bag  Frederikssund museet, her er en der lavet en visuel ” kulisse” af en stenalder bo plads, med siv flettet bolig og udhulet træstamme båd. vi kører op i skoven, Ebbe har fundet en smutvej :-)i Færgelunden –  den var meget stejl, smal og næsten ufremkommelig, der lå et tykt lag bøgeblade fra efteråret, men vi fik kæmpet os op…. vi måtte af cyklerne og skubbe / trække dem op, men det var umagen værd, vi kører nu på en smuk skovvej.

Vandtårn Ornebjerg

 

 

Smutvej 😉

 

fra Jægerspris følger vi Fjordvejen ind i skoven, gennem kohaven – her er den første henvisning til de gamle egetræer – først Snogegen – hov den smuttede vi forbi…vi finder Kongeegen den har en anslået alder på 1500 -2000 år og er formodentlig Nordeuropas ældste levende egetræ.

Kongeegen

Vi finder også Storke egen den er “død” men flot som mega skulptur – herfra til Kulhuse 

Jægerspris slot   

Dronning Dagmars grav mæle

 

( ingen Færge ) på værft. lige før vi når Jægerspris ser vi en Jettestue, inde i parken ved slottet ser vi et grav mæle over Dronning Dagmar, det ligger godt gemt i parken…. herfra cykler vi til Hansens is mejeriet, i Lyngerup og fik en lækker soft is, godt hjemme fik vi alt ladet op – cykler, telefoner, kamera, video og os selv.  55 km blev dagen tur, meget på grusveje.

 

mandag den  9 maj 2022

vi starter østover, og besøger den lille havn Skulderlev, det var her de 5 vikingeskive blev fundet som nu er udstillet i Roskilde, de blev oprindeligt sænket for at forhindre indsejling i Roskilde fjord, det er et meget spændende område vi cykler nu i et morene landskab, fra istiden, med græssende køer og får – og mange heste. Vi går op på en høj bakke top, hvor vi forventede at vi havde lang sigt ud over landskabet, men træerne er blevet for store, men her er vilde skov tulipaner og krogede fyrretræer. så bliver det Østerby og Sønderby, vi får et smukt kig ind i slotsgården Selsø, vi spiser frokost ved Selsø kirken med udsigt over vådområdet Selsø sø. i Skiby køber vi røget fisk…. de var gode !

Krabbesholm – her var en heste stald brændt ned, det var ikke længe siden kunne vi lugte, nedbrydning var på begyndt, der er en flot vej med alle’ træer ind mod Sæby men vi kørere mod Gershøj, her er det Skjoldungernes land, nu går det ned mod Ebbes tidliger barndomshjem, de boede her da Ebbe var ca. 10 år – hans far som var kontrol assisten havde købt huset og Sigrid og drengene flyttede først herover til Hans Georg, da han var kommet på plads. Der er lavet en plads hvor der står en gammel vandpost – præcis som Ebbe huskede, her hentede de vand. Bent og Ebbe gik i skole i Sæby,  – på havnen ligner kroen og det lille havene bassin sig selv, –  her hænger stadig ruser til tørre.

Ebbes tidliger hjem

vandpost i Gershøj

I Sæby spiste vi frokost på en bænk ved den Gamle forskole, minderne vælter frem.nu cyklede vi langs stranden til Lyngby vi kørte forbi meget store og flotte prangende villaer, som ligge på den ” rigtige” side af vejen 😉 nu nærmer vi os Lille Karleby hvor jeg boede på mejeriet med far og mor, Knud og Helen Pedersen og min store søster Hanne, min onkel Børge Knudsen og Rina boede også på mejeriet. Jeg kan kende Allen’ op til Karens gård som lå meget højt husker jeg…. vi havde Inge og Georg Antonsensen som bedste venner, de havde 2 børn Bjarne og Anne Marie, i høst hjalp vi til – jeg kan kende laden den stå som jeg husker den, jeg besøgte tit væveren – jeg kan ikke kende hans hus, men det lå lidt nede og tæt vej vejen. På mejeriet laves i dag frysetørret fødevarer, jeg kan genkende huset og det omkring liggende. Sjovt. 

Inge og Georgs Hus

” Mejeriet “

turen blev 72 km

Tirsdag 10 maj 2022

Ø tur i dag, ud i landskabet, lærkerne  slår triller, agerhøns flyver fra reden, rapsen står i fuld flor GUL – bøgen er lysegrøn – alt er fint, men lidt overskyet, vi tager øster færgen ved Hammer Bakker, kabelfærgen får os sikkert over, vi møder et nedlagt tjære anlæg fra dengang man fiskede med bomuldsgarn. Ind mod Bybjerg, ser kirken og bag kroen ligger et gammelt vandtårn som nu er Kultur Beholderen, Dronning Margrethe den 1 havde en borg på øen i sin tid – Dronning Margrethe den 2 har også været her. Tårnet er flot dekoret med historiske billeder, som Steen Langvad har malet, dette sted må man besøge !

Vandtårn på Margrethe højen, Orø

ude ved havnen hvor der sejles til Holbæk får vi en kop kaffe, derfra cykler vi igennem et sommerhus område, her er et meget spændende sommerhus  med rundbuer og en flaskevæg – godt lavet. så forbi øens “plantorama” butik, i vores termologi er det stort, men alt er småt og godt herovre, vi kommer forbi den store tons tunge Orø sten på vejen til dyreparken, nede ved campingpladsen er en restauration, her ligger sandsækkene klar…. hvis eller når vandet kommer. når går det øst over gennem Salvig sommerhus område, her vokser en hæk af rød Hassel, den har vi ikke set før, meget anderledes og flot.

Amors pil – har ramt

Steen Langvad med model skulptur til Holbæk træskibs værk

og så blev det Næsby – en have er spækket med skønne jern skulpturer, vi taler med en sød dame – Steen Langvads kone – hun viser os over på smede værkstedet, her får vi en god snak eller skal vi sige en fortælling om hans arbejder….. skønne, sjove og interessante fortællinger, det må i ikke snyde jer selv for……ved Snave havn ( sæt ikke forventningerne højt her ) 🙂 fik vi frokost. Vi ville gerne se museet inden vi forlader øen men det var lukket. I hammer bakker tager vi Fjord ruten hjemover, den er meget ufremkommelig nogle steder, men det gik- op forbi Kundby værket, igennem skoven. 

56 km

Onsdag 11 maj 2022

I dag bliver det Bil / tog tur.

Ved Lejre station tager vi toget ind til Roskilde, besøger Domkirken, med den skjulte sarkofa til vores Dronning Margrethe den 2.  der vises en film om tilblivelsen af den på 1 sal. derfra går vi ned på Vikinge skibsmuseet. Her ser vi resterne af de store vikingeskive fra Skulderlev.

Torsdag den 12 maj 2022

i dag er der kraftig blæst fra vest, men vi vil Arresø rundt – så op til Frederikssund ind til Græse, Sigerslev vester, Sigerslev øster, Skævinge, Meløse – herefter bliver det marguerit tur, vi holder en kaffe pause ved vådområdet ved Pøle å, her sidder vi “læ” bag sivene, det hjælper dog lidt 😉 ved Annisse tager vi fjordruten, fra Ramløse er der mange smukke høje udsigter, meget kuperet. Vi besøger Asserbo Slotsruin og Thorup tilsande landsby, som ligge flot i skoven, der var 18 gårde i dette område inden sandet kom fygende….

efter Frederiksværk går det virkelig op – ved grævlingehøj er vi 55 m.o.h.  det var en frisk tur i dag, med vind i håret –  92 km 

Fredag den 13 maj 2022

Nu bliver det en biltur – vi vil til Dronning mølle og se Tegners Museum. Det er et meget smuk hede område, en del af det hedder Rusland, men smukt er der med mange Fantastiske statuer. det er bestemt et besøg værd !

Vi køber en sandwich, i Sørens Cafe – den bedste vi nogen sinde har fået, og cafen ligger bag museums bygningen. selve museet er også meget interessant, absolut en lille perle.

Turen går langs kysten, gennem det smukke Danmark – vi kører forbi Arresødal igennem skoven, det var mega flot. Ebbe vil gerne se Søværnets grundskole i Auderød, så vi kører herop. det vækker minde om en svunden tid, og det er meget forladt og hænger i laser.