Samsø

logo familie

Samsø 13 august, det var en mandag

Vi havde bestilt hytte på Ballen Camping hjemmefra og færge. Vi ankom til en god campingplads, men ved vores hytte var der store træer som skyggede, men vi kunne se havet og der var meget sejlads, forbi – også store cruser. Vi gik en tur ved ballen havn, og en tur ud på molen, her er der en god stemning og meget hyggeligt. Vi besøgte lige den gamle Købmandsgård, en super dejlig butik, med lokale produkter.

Tirsdag.

Efter en rolig nat står vi op til solskin, og cykler mod Ballen, mod syd ud forbi de sorte strand huse, ud til obsevatoriet som ligger på en bar mark,herefter forbi nogle store flotte træ skulturer, igennem landskabet med mange store gårde, markerne er mange steder røde og hvide af valmuer og marguritter. Vi er ved Brattingsborg slot og gods, her går vi en tur i parken, med mange store meget gamle træer,vi cykler ud til kysten igennem. smuk udsigt. Vi cyklede tilbage, bag om slottet ad en grusvej ned mod Vesborg fyr. Der var en super udsigt fra fyret. Ved foden af fyret var en sød lille cafe, vi fik en is, i haven.

Nu går det op mod Kolby, vi ville gerne se kirken, men den var låst, ligesom Ørby kirke, men her kunne vi se døbefonten gennem vinduerne. Vi fortsætter mod Kolby Møllen, en mølle som kommer fra Hammel, den er meget velholdt, den har været aktiv indtil 1947. Nu cykler vi til Kolby Kås, ud på molen, vi finde et dejligt sted ved stranden, hvor vi nyder kaffen, den smager altid godt under åben himmel.

Nu kører vi mod Vester lykke, kysten er høje skranter, vi vil finde Made kilden, den er ikke særlig aktiv i dag, men flot, vi kan se egestammen som den springer af, kilden stammer fra bronce alderen. Turen går over Pillemark, Brundby til Ballen. vi køber fisk ved vognen som holder på havnen, og brød ved bageren. UHM. Turen blev 47 km gennem smukt landskab og byer med bindingsværks huse med stokroser og dejligt vejr.

onsdag  morgen står vi op til dejlig solskin, vi laver mad pakker,og kører til Tranebjerg, derfra til Onsbjerg, her ser vi kirken. Der er et speciel sagn om korset, Vi besøger mindelunde på kirkegården det er meget harmonisk, herfra kører vi op til sælvig bugt, det er en meget smuk tur, vi ser kanalstrædet hvor vikingerne har bygget en kanal, af træ, den er fra år 726. vi cykler til Mårup havn, så  blev det kaffetid, og en tur på toiletterne, så går det videre, nordpå, til Nordby kirke. den var også lukket , den ligger udenfor byen. Nu kom vi så ind Nordby, ser de gule klokketårn og ned til gadekæret, hvor de gamle huse spejler sig i gadekæret, smukt. Der er mange små hyggelige gader, med gamle bindingsværk huse. Herfra cykler vi ud til Issehoved, her er bakker åbne vider og udsigt til havet. Det er meget kuperet herude. det må opleves ! Herfra tilbag til Nordby ud mod Langøre, her kommer vi forbi en ” filial” kirke under Nordby kirke. Den er meget smuk og ligger højt, med udsigt over vandet – i kirken hænger en kopi af skoleskibet København. læs historien i bogen, som ligger i kirken, vi finder snitte mandens gravsted på kirkegården. Vi kørere ud på tangen og spiser en is. retur over Alstrup, her kører vi forbi en vingård.Videre til Besser og hjem. Turen idag 60 km.

Onsdag

I dag går det il Langemark her ser vi minde stenen over M-S Holm, en stor sten med en kraftig kæde skænket af Samsø borgerne, som tak for rådgivning om landbrug og andels tankegangen. Herfra forbi Besser kirke, og i Besser by er den rester af en gammel stubmølle den er omdannet som  fundament til et tårn. Nu gård det mod Besser rev, her plukker jeg på /ved tangen malurt beregn megen tid herude, der er meget smukt, nu kører vi til Østerby og Onsbjerg og finder “Dyret” , et “bjerg” 51 meter over havet. her er en flot udsigt, her blev før i tiden afholdt grundlovsmøder heroppe. Så mod Tranebjerg, ser kirken og gravstedet hvor der ligger flere engelske flyvere begravet, der har dog vist sig at der var en svensker iblandt, så idag står der et svensk flag på graven.

Torsdag

Vi starter med at besøge Besser kirke, i dag er der en sød ældre dame som meget gerne fortæller om kirken. Der er et meget gammelt skab i kirken og nogle overdådige lysekroner. På kirkegården er der en gammel port, det er fra den gamle kirkemur/indgang. Der en gammel historie om udsigtstårnet, øen var på den anden ende, i sin tid skulle der være en filmoptagelse med folk fra Århus, og tænk jer de ankom i automobil, et uhyre ! læs historien i tårnet.  Nu i er kommet til samsø, så tag også en tur ud til Handelsgården i Permelille og rundt ude ved ved konseverings fabrikken som ligger ved Hårdemark, her ligger også en højskole hernede.

På vejen hjemover kører vi ind til Gårdbutikken Fru Møller, den er godt skiltet fra færgen ind mod Odder.