Thy Nationalpark

Søndag den 19. september 2010

Vi er nu på plads i Russer huset Tingbakken 45, Vangså pr. Thisted.

det er et dejlig sted, med en smuk beliggenhed,

National park Thy er Danmarks største, og vi fik et lille glimt af den i aftes da vi kørte igennem, fra byen Vang, hertil. Vi bestemte os for at komme i det rigtige ferie humør stille og roligt, så vi vil køre til Hanstholm, købe brænde og ind til aftensmad, så i eftermiddag vil vi køre en lille tur på cyklerne, vejret er smukt solskin, med lidt vind, blå himmel og lidt skyer.

Så startede ferien for alvor, Vi kørte en tur mod Hanstholm, målet er at købe noget brænde, vi kørte først lidt rundt i Klitmøller og var nede ved røgeriet, her var masser af mennesker og surfere, da vi køre tilbage ser vi et skilt med træ en sæk til 30.- med 8 stykker i, der kunne være meget mere i sækken. Vi købte 2 sække, så kører vi til Hanstholm og ser at der er lavet cykelsti. Her oppe køber vi lidt fisk – røget ål, frikadeller røget tun, skaldyrssalat og en torskefilet 260.- herfra går det mod Ræhr, hvor vi ser en stor grusgrav i en stor sø, vi kan ikke køre igennem plantagen i bil, så vi må ind over Nors, til Skinnerup, Øster Vandet og Vester Vandet, her er to små kirker i, byerne tilbage mod Klitmøller og hjem til frokost.  Da vi havde fået frokost tog vi cyklerne frem, kl. 14,15 køre vi mod Vang, syd over Tvorup, Færgeborg ved åen, til Jannerup lille kirke og mølle, videre til Fadersbøl, hvor kaptajnen havde gravet afvandingskanaler så Spørring sø kunne blive landbrugsland. Herfra til Nørhå, mod Istrup vi kørte forbi et kalkbrud og så en hejre stå i søen, den fløj da Ebbe ville filme den. Det var en meget smuk tur igennem Stenbjerg klitplantagen op til kirken ud til ophalerpladsen, som er renoveret i 2001 med midler fra Mærsk og hustrus fonden. Her fik vi en kop kaffe og ostemad solen skinner, det blæser og der er lidt skyer. Herfra køre vi over øster Vorupør til Nørre her ind til Fadersbøl, ved møllen kører vi igennem plantagen, forbi en shelter plads og op til vejen mod Vang / Vangså her får vi vinden lige i næsen og vi er hjemme præcis kl. 19,oo   Km 51,48 i sadlen 3 timer 11 min og 14 sekunder gennemsnit 16,15 topfart 32.66 Det har været en super dejlig dag / tur, vi sad lidt fik et glas rødvin, vand og lidt ost, vi lavede aftensmad, jeg forret og Ebbe hovedret.

Mandag den 20. september 2010.

Vi stod op lidt over otte fik morgenmad og gjort klar til dagen, vi vil i dag en tur syd på til Agger og Doverodde området. kl. 10,45 og vi er ved at være klar til udflugt. Det er grå vejr i dag ! Kl. 11 køre vi mod syd til Svankær, her finder vi skulturhaven, men regnen siler ned og der se noget lukket ud, så vi fortsætter, og vil prøve at finde det lille savværk, men ingen skilte. Så vi køre forbi Ørum kirke og jordmodervej til Lodberg kirke, en lille fin kirke som er blevet moderniseret i 2008 med moderne kunst, fin lille kirke med små vinduer og med en beliggenhed som er guld vejr, herfra kan vi se nordens største landsby kirke ved Vestervig. Vi køre nu til Agger over en lille lavning mellem søerne Ørum og Flade, ved fladen er der lavet et højt dige. Herned er der store flokke af viben, og en enkel hejre, den fløj også inden vi fik fotograferet den. Vi køre i Agger ned til fiskerhuset og de sorte huse, derfra tik Krik op til Vestervig klosterkirke, her ligger liden Kirsten begravet, det er em meget imponerende kirke med megen udvikling fra 1100 tallet hvor den Thøgers kirke. Udenfor ved den flotte runde parkeringsplads er der spor af en stenalderplads. Vi køre herfra til Hellingsø, og undre os over en meget høj skorsten tæt ved Nissum bredning, her ligger et teglværk, og lidt længer fremme er der et forsøg med vedvarende energi ude i fjorden, og en kentret sandsuger, her får vi frokost. Kl. er 13.37 og der er kun 12 g udenfor og det regner. Herfra køre vi til oldtidskirkegården, en stor mængde gravhøje smukt beliggende, der er 32 fredede høje vi går en tur og nyder det smukke landskab op igennem skoven som vrimler med en stor mængde af svampe i alle regnbuens farve, smuk tur i tørvejr, vi havde kort forinden kørt forbi et center for forskellige former for vedvarende energi. Nu kørte vi en tur ud til Boddum og ind til Doverodde købmands handel, med udsigts silo og vikingebåd cafe og restaurent,  købmandsbutikken er lukket om mandagen, herfra kører vi en tur ud på doverodde havn og får her vores eftermiddagskaffe, herfra kan vi se båden som sejler over til Mors. Ebbe var ude at spørge en fisker om han havde nogle ålekvabber, men nej der fanges ikke så meget lige nu. Så køre vi over Skyrum ind til Vildsund op til Thisted, hvor vi handler lidt kottelet fisk el. havkat og blå lange som er fanget ved færørende, her kommer vi af med 92, kr., så kører vi igen men ganske kort vi ser en Føtex, her handler vi så vi kan klare os i morgen også, vi er optimister med hensyn til vejret i morgen, så det bliver forhåbentligt på cykel. Kr 255, 85 Vi var hjemme kl 17,55 så tv avisen og kl lidt i 19 lavede jeg forret og Ebbe hovedret..

Km i bil i dag 142,3

I morgen lægger Ebbe turen, i dag var fælles projekt. Tak for en super spændende dag.

  Tirsdag den. 21. september 2010

Vi sov til 8,30 fik morgenmad og slappede af-  Vi kom af sted kl. 10.45 og kørte mod Vang, igennem det smukke område med klitter og lyng, Ebbe filmede lidt heri ad, ved Dollerup drejede vi tv op igennem Vandet klitplantage, vi var ved Vandet kirke 11,30 her gik vi rundt en halv time, så går det mod Klitmøller, her ser jeg en 1 ½ mil sten men får ikke fotograferede den, vi drejer ind i skoven ved et stor træ depot og lille savværk, herfra går det ind i skoven, da vi skal dreje th, ser jeg en stor sten hvorpå der står at her lå gården Nebel slægten som på et tidspunkt ejede vandet kirke, vi køre nu videre i skoven, og kommer til badestranden, her køre vi forbi op til shelter pladsen, med udsigt over Nors sø til Hanstholm fyr, her får vi formiddags kaffe godt 12 og vi køre herfra kl. 12,41 mod byen nors, da vi kommer ud af skoven er det et meget smukt syn, med klitter søen og skoven i baggrunden, herfra runder vi kirken i Nors og fortsætter ad cykelruten, vi kommer til et forladt hus med nogle gode vindruer, og naboen har en udsædvanlig postkasse. Nu køre vi op igennem Tved Plantage, og vider til Ræhr, her kørte vi af trælsebakken ind mod Hirtshals hvor vi får en velfortjent frokost ved fyret kl. 14.45. Vi køre nu ad den nye cykelsti til Klitmøller det går op og ned og med vinden lige i snuden. Vi kommer til Klitmøller og holder kaffepause ved Niels Juel og ser på surfer og drage sejler, vi vender lige området og ser redningsstationen og de små joller, Herfra køre vi forbi Hannes salon og solarium, i et gult 2 plans hus på et hjørne, vi fortsætter hjemover, og lidt i 17,- bestemmer vi os for at køre ned at se stranden, det er smukt, med bølger og sol, blæst og Ebbe ! Vi er hjemme lidt i 18, sidder ude og nyder en pilsner, ser vejr til i morgen det tegner godt, og så laver vi aftensmad.

Km i dag 64.03 i sadlen 4 timer 22 min og 50 sekunder med en gennemsnitfart 14,61

Onsdag den 22. september 2010               

Else Hauge, har 80 års fødselsdag i dag, vi har sendt et kort Vi køre hjemmefra med cyklerne i bilen, og er ved Sennelse kl. 11.08 vi ser kirken får cyklerne ud og er klar kl.11,45 over hovnsø røn med gæs og viber samt mange svaner, det er et flot område, vi køre mod færgen ved Feggersund og kommer med med det samme kl 12.30 er vi over ved Kroen her får vi vores medbragte formiddagskaffe og køre videre kl. godt 13,- forbi Feggers grav med flotte morene kanter i skrænterne vi kan se molerværket. Vi køre ned til Sejerslev her er der en borger som laver flotte vejr haner, en cykel rytter og et par som ordner brænde, vi kigger ind i kriken – vi køre videre til Skærbæk og op ad bakke til Nørre dråby, her er en meget flot udsigt. Vi køre ind til fladen kirke kl. er nu 14,40 herfra hent il Gullerup og herfra går det meget op ad bakken til Sundby, ved kirken får vi vores ålemad – får vand på fyldt og køre mod Vildsund over broen ind til Silstrup, og Thisted, her holder vi kaffe pause ved havnen, vi cykler over Fårtoft ud til Sennelse, kl. 18 er bilen læsset og vi køre ind for at handle. Hjemover købte vi brænde til 20 og 25 kr. vi fik fotograferet mile stenene på vejen fra Vester vandet ind mod Klitmøller, vi var hjemme kl. 17.50 – Det har været lidt overskyet i dag og noget vind, i snuden.

Km i dag 57,54 i sadlen 3 timer 34 min og 10 sekunder en gennemsnitsfart 16,12  færgefart 40,-

Km i bilen i dag 55,6

 

Torsdag den 23. september 2010

Vi var oppe kl. 8,30 fik morgen mad så vejret, det tegner godt igen, men med noget vind !  Ebbe er i bad nu og jeg vil lave madpakkerne, så går du ud på den sidste tur. Vi kom af sted kl. 10,47 og parkerede i Vigsø ved kirken, den kiggede vi lige ind i, her lå et stykke træ som var grav træ over en skipper Christensen. Vi starter ture over et stykke hede meget kuperet og ud til vejen mod Østerild, ved Hjardelmål kirke køre vi ind i Hjardemål plantage ved fugletårnet får vi formiddagskaffe. Herfra køre vi videre og kommer forbi et landbrug med mange sorte tyrekalve, der er rigtig mange rasen er colleway el ca. sådan – vi fortsætter ud til Lillestrand, her er der nogle både som stadig er i aktion. Vi spiser vores frokost, og får købt krabbeklør og rødspætter 80,- Så går det tilbage på cykelruten, og ind mod Frøstrup vi besøger Tømmerby kirke, her er seglene sat på skonnerten. Flot kirke med mange udvendige figurer. Kl. 16,- køre vi herfra, hertil har  vi kørt 40, km det er noget mørkt nu og graveren siger han ringede solen ned, det var dog lidt tidligt. Vi fik den at se igen… fra Tømmerby køre vi forbi en milesten igen lige inden at vi køre på et stisystem som måske har været en jernbane, den fortsætter vi f til Østerild, her får vi eftermiddagskaffe ved kirken kl. 17,- til 17,30 Ebbes tur skulle gå syd vest om den store vej nr. 29, nå ja den blev lidt længere vi kørte lige forbi kalkværket, og op på vejen over Skaradekær ind forbi Bjerre og op ad bakke til kirken, her er vi kl.18,30  vi køre hjem over Hanstholm – Vi sætter os og drikker en velfortjent pilsner, efter en god dag. Så bliver det aftensmad, krabbekløerne spiser vi stående i køkkenet, det sviner men smager godt. Vi får rødspætterne med grøntsager til, og går til ro lidt over 22,-

Kørt i bil 52,9 km på cykel 72,- km i sadlen 4 timer 25 min og 19 sekunder, med en gennemsnitsfart på 16,28

Vi købte 2 rødspætter til 30,- og 1110 gram krabbeklør til 50,-

Fredag den 24. september 2010

Vi er oppe lidt over otte i dag, får morgenmad.- vi begynder at rydde lidt op jeg får skrevet dagbog fra i går, så vi køre nedover i dag og måske helt hjem, nu ser vi, vi har Hvalpsund i tankerne.