Toftrum Bjerge

Vi lejede sommer hus – skønt hus med god beliggenhed.

Huset var godt indrettet – og prisen fornuftig.

Dag 1 blev en biltur……

I dag er det regnvejr, så vi kører en tur op til Thyborøn, vi har hørt der skulle være udstilling i det gamle frysehus, med IS Kunst, det var meget flot, vi fik tæpper udleveret da vi købte billetter, så vi kunne holde varmen, der er minus 12 grader i fryserummet.

Det er nødvendigt med et tæppe – her er minus 12 grader i frysehuset

IS KUNST i Thyborøn

Is kunst

Ved Ferring strand så vi en mindesten, som er rejst for C.F. Grove, han var fyr ingenørog pioner inden for dansk kyst sikring…. han bør googles !

Vi kørte ned langs kysten – så Trans – og Fjaltring Kirker fine små kirker, på kirkegården var der stakitter om gravene, men de var asymmetriske i højden – højest mod kysten, specielt syn, men monteret for værn mod vestenvinden.

nede ved Thorsminde gik vi en skøn tur langs kysten, hvor bølgerne rullede mod kysten og der var masser af fugleliv. Turen hjemover var en dejlig oplevelse, masser af skøn natur. – vi kørte igennem Paris på turen hjem 😉

Torsminde

Dag 2. – så kom cyklerne på banen – Til Thyholm og Jegindø

Det gik ud over Oddesund broen, forbi nogle meget små ” sommerhuse” som tidliger var arbejderhuse, de ligger meget tæt på fjorden. Vi kigger lidt på de mange bunkere som nu er indrettet til museum, i en af dem spilles klassisk musik, hvilken skøn akustik ! – herefter gik vi i tårnet, hvor der var en meget flot og informativ udstilling over området, udenfor står 2 kors” –  vi undre os !

 

– indtil vi læser at Bane Danmark laver forsøg vedr. korrosion af jernbane skinner, fordi Limfjorden er meget salt, så det er ikke uvæsentlig med udskiftning, af skinnerne. Turen går videre op mod Odby, det er en smuk tur, på cykelstien, vi kommer forbi en meget lille havn, her ligger et vrag, tilbage fra bundgarns fiskernes tid, den holdt sejlrenden åben ind i havnen. Her ser vi også mange buske af Klitrosen og får plukket til kryddersnaps. Den ægte klitrose busk er ikke så udbredt, så vi var heldige, snapsen er super god til ostebord  🙂

Havn ved Limfjorden på Thyholm – Her ligge et vrag fra bundgarns fiskernes tid.

Vi så Skt. Mauritius kilden, Serup Strand, og videre op til Sønderbjerg, forbi kirken og egnsmuseet, ud til Tambohuse, med en ny renoveret havn, lige ved en idyllisk kro. over Tambosund, til Jegindø, vi ser kirken, med de meget smukke kalkmalerier og  de 3 store granit kors, så står flot mod fjorden. Herfra til havnen, med udstilling fra fjord fiskernes liv og hverdag, tjæring af garn og vedligehold af samme. Der er mange frivillige med til at holde dette smukke hus i gang og vedligeholde det – æ Fywerhus.  

På vejen tilbage skal vi lige op i udsigts tårnet ved Bjørndal Kalkgrav, fin udsigt fra det 8 meter, kraftig konstruerede tårn, men desværre er Bjørndal Kalkværk fjernet i 2013, men vi fornemmer af det kuperede landskab at der har været gravet kalk her, på vejen hjem kørte vi ned til Humlum havn, sikken en stor campingplads her er og masser af aktiviteter – smukt ! Turen blev 60 km.

Jegindø Kirke gård

 

Dag 3 –  AAmøllen og Klosterheden

Vi så møllen, som i dag drives af frivillige, den er åben for besøg, betal billetten via mobil pay  – og vi  talte med den gamle møller, som boede på gården ved møllen, det gav et pust af fortid. fra Nr. Nissum, kørte vi op til Fabjerg og ved Fabjerg Kirke kørte vi ind i Klosterheden, her var der mange sommerfugle i grøftekanterne, vi holdt frokost ved Møllesøen –  meget smukt sted- vi kørte ud for at se bæver spor, men det var meget tilgroet, så gik det igennem et stort lyngområde, ud på landevej nr 521 – herfra ned til  Nørre Holmegård, her var der mange fasaner, og gårdbutik som har åbent om torsdagen. 

mølle søen i Klosterheden

Nørre Holmegård

Ups : der har været et udfald på TOPO appen

 

 

 

 

Turen går over Domskær – Fousing – ned forbi Kjærgård mølle – hvor vi nyder naturen og de mange moræne skrænter, vi ser kirken i Resen, der er vikingeskib i kirken og styltetårn.

Resen kirkes Styltetårn

 

Dag 4 – Biltur til Hanstholm – Bunkermuseum

Bunkermuseum i Hanstholm

Vi kørte over Thyholm, til Thisted op til Hanstholm -Bunker museet var imponerende og stort- her brugte vi et par timer, og kørte ned langs vestkysten – Så bådene i Nr. Vorupør, der lå rigtig mange, det er et flot område der er lavet her ved kysten, vi købte lidt lækkert fisk til aften, så så vi kirken – DEN ER MEGET SMUK !

Nr. Vorupør

Nr. Vorupør Kirke

– den gamle kirkegård, med et lille kapel, ligge ude i skoven 2 km øst for kirken, den er bestemt også et besøg værd. Vi kørte forbi Ørum Kirke, Lodberg kirke og Lodberg Fyr ned til Kirk op til Vestervig kirke og Mølle. Kirke er desværre lukket 🙁 , men vi går over og ser den gamle kirkegård  den med Hellig kilden og Æ – Beeshus, der er ved parkeringspladsen lidt boplads aftegninger som er synlig gjorte, på en meget fin måde. Vi kører forbi Helligsø teglværk og en energi prøvestation, som er på vandkraft – Fin dag. 

Dag 5- Sydmors

Cykelturen på Sydmors

Vi sejler over til Mors, og parkerer bilen ved Mollerup Kirke. – så bliver det cykeltur herfra 🙂

vi fulgte meget af marguerit ruten, ud til Fæbring – forbi borgmesterens mindelund, ind til Karlby ud mod Agerø til Tissinghuse, her var en fin lille marina, så gik det videre af smukke snoede og kuperede små veje, ud til Sillerslev, og ned til Sønderby havn, her så vi hvordan muslingerne bliver “pakket” i strømper, så kommer de ud i “Gårde” i fjorden hvor de vokser sig klar til høst på 1 eller 2 år. disse fiskere havde 11 ” Gårde ” Vi kørte til Ørding og øst på forbi Højris slot – det var en meget flot tur igennem skoven, ved kirken i Ljørslev, var der 2 store sakrofaer i den lille kirke. Vi kørte forbi Mollerup møllen tilbage. Flot tur – langs fjord i bakker og med mange flotte udsigter, og en ræv krydsede vores vej,  –  dette område  bruger meget anderledes vejnavne…. prøv at læg mærke til det !

 

Dag 6 – Cykel tur syd for Struer – i regn og uden strøm på telefonerne…. så der køres på fornemmelsen af retning – Sjovt, og udfordrende. Vi parkerede bilen ved Hjerm kirke.

kirken i Ryde

Skultur på de nedlagte gravsteder, super godt tænkt. !

Ryde kirkegård

Ryde kirkegård

Vi parkerede bilen ved Hjerm Kirke, en meget smukt dekoreret kirke og mange kalkmalerier, vi cyklede øst på af kuperede veje, op til Borbjerg kirke, med den meget flotte altertavle, en guldplade, og der er et meget fint dekoreret træloft. Herefter kørte vi  ud til møllen, den er et meget charmerende hotel, med masser af stemning. Herfra kørte vi til Ryde så den flotte kirke – også her er der mange kalkmalerier, og jeg siger jer kirkegården var ikke mindre end en oplevelse, overalt hvor end vi så hen var der lavet fine skulturer på de nedlagte gravsteder. SUPER godt tænkt og gjort. ! meget flot arbejde. STORT TILLYKKE til Byen.

Vi kørte forbi, nej stoppede ved den gamle cykelforretning, her var der de gamle automater fra vores ungdoms dage, monteret på facaden, dengang trak man Kager, smørrebrød eller cigaretter i disse – vi talte med enken, –  det er i dag nærmest et lille museum i den gamle forretning. Det er et besøg værd – ring i forvejen ! –  og vi fik en god snak med på vejen. TAK.

Ryde cykelforretning

Hjelm hede

Fra Sevel kørte vi gennem Hjelm hede, her er der flere mindesten fra 2 verdenskrig over de modige modstandsfolk, vi så  Estvad kirke som er helt unik i kalkmalerierne, hvilke “rigdomme” der er gemt i vores mange kirker.

Estvad kirke

turen går over Rønbjerg over mosen til Sahl, herefter zik zakkede vi lidt fordi vi ikke havde mere strøm på den ene  telefonen og den anden telefon var lukket ned, jo vi havde betalt abonnement, men i gamle dage hvor vi havde et kort at køre efter – da kunne vi altid klare os, ! – men vi kørte til Ryde ud over et smukt område – trods regnen forbi en mølle med meget idyl, men vi gjorde ikke holdt, vi trampede i pedalerne, forbi Sønderbygård op til Handbjerg kikre, her fi vi lige en kaffe tår… og så afsted igen – i skellerup ser vi en støtte af Thors hammer, som symbolet på de mange grav høje her i området – tæt forbi Hjerm Øster Kirke og op til bilen – det bliv også en god dag !

Thors Hammer nær Hjerm Øster kirke