Vestjyllands Højskole

Her under er der beskrivelser fra turen i 2013 + 2010 de andre kommer senere !

“Feinschmeckerruten”

Med Vestjyllands højskole  :  17 august til 23 august 2013

På dette hold var vi 38 personer, og der stod 30 på vente liste…..vi ankom i løbet af lørdagen, og blev mødt af Hanne Mette Jensen, hun planlægger og afholder cykel “kurserne”,  – til UG igen i år…. læs nedenfor.

Vi starter ud søndag efter et dejligt morgen bord, holder ERIK LINDSØ et dejligt foredrag over temaet : Livet er i det mindste en historie værd. Efter frokost har vi sat kursen mod syd, vi skal til Stauring og smage Dansk Whisky.Det er nogle ildsjæle som står bag ideen om at vi i danmark kan producer denne ædle drik, de startede i 2005, og allerede i 2010 kunne der “høstes” international anderkendelse. Vi blever vist rundt i produktionen og ser deres råvarer, vi får en god information, og smager derefter 3 forskellige typer, 2 af dem var røgede. Vi cykler derfra opad til Dejbjerg for at nyde udsigten, og turen går nu over Lem, smedenes by.-  Kort tur i dag på 38 km, efter aftensmad kører vi ud til Hvide Sande, i bus, vi nyder havet den nye mole og kaffen.

Mandag

“Fur – Uld og Øl.

Vi bliver kørt i bus til Roslev, traileren er pakke med vores cykler, herfra cykler vi ad den nedlagte bane ” planetstien” ud til Gløngøre. på gløngøre Havn er der stillet frokost buffet op, hvid dug på, og så bliver der disket op med lokale produkter, UHM det er et af højdepunkterne, og ude under Guds åbne himmel smager maden altid godt. Vi kører herfra ud til færgen ad cykelrute 20. vi seljer fra Branden færgehavn over til Fur. Der står mange skulturer rundt på øen, af fisk i forskellige dekorationer, de er sjove. Vi cykler op til Fur gårdbutik Klode, her bliver vi hilst velkommen af fruen, hun fortæller om idden bag at starte denne gårdbutik, som har flere lokal producerede produkter udover deres egen kød og pølse produkter, vi nyder også en skøn lokal æblemost, den var god ;-). Herfra kommer vi på “arbejde” vi skal op på Bette Jens’ Hyw, det var ikke alle som kunne blive på cyklen, men vi gjorde det !!! her er en fantastisk udsigt. og vi kører et lille smut mod nord her kan man virkelig se lag af tiderne før, som åreringe i et stykke træ. Der er så flot heroppe. Vi cykler herfra ud forbi den gamle havn, her er et lille museeum i en træbarak. Da vi er ankommet til Fur Bryghus, skifter vi cykelbukserne ud med lidt mære klædeligt, og nyder en velbrygget øl i solen. Vi spiser og ser deres bryggeri, som guiden er god til at fortælle om. Dagens tur blev til 44 km.

Tirsdag  

Fårehyrde, Ismejeri og Gårdbutik.

Vi starter på Lystbækgaard, besøg hende, hun er spændende ! Lystbækvej 1 Thorsted, 6990 Ulfborg. Vi ser hende i aktion med hendes hund, måske har i set hende i TV, bonderøven har været på besøg – og bagefter ser vi uldmuseet, og butikken / cafen, der er mange spændende ting som hun har lavet af ulden, og der er fårekød og pølser, vi får smagsprøver, og det sælger varer. Vi cykler herfra, til Staby Ismejeri, de laver mange varianter af deres mælk, igen en ildsjæl.  Herfra besøger vi Porcelænsinge, hvor vi har fået lov at spise frokost i hendes have, og selvfølgelig får vi lige et look på nogle af hende smukke smykker og tøjstykker, alt i eget design. Så går det over Vedersø, ned af vestkyststien, cyklerute 1 vest på. her skal vi besøge Vestkystens gårdbutik, her må vi pænt vente udenfor, der er fyldt op med kunder, så vi bliver kaldt ind da der bliver plads.Her smager vi pølse ost og rom… de har herover fundet en meget gammel opskrift på en ost, da en gård blev revet ned kom opskriften frem, den laves nu på Thise mejeri og hedder Thy osten, den smager spændende, og de har selvfølgeligt vesterhavsosten og en dejlig blå skimmelost. Vi er 6 cykelister som kører via Kloster og Ringkjøbing hjem til skolen, de andre hopper i bussen. Vi har fællessang i aften. Igen en skøn dag !    54 km blev turen i dag.

Onsdag

Kunst, Vin, Frilandsgris, Kartoffelcentral og Venø bøf.

Vi bliver læsset af bussen, ved kunstmuseet i Holstebro, der er lige en punktering der skal klares, så cykler vi igennem rundkørslen som er i 2 etager, op til det gamle Bomhus, byens mindste og ældste hus, her blev der i gamle dage  betalt told, når man skulle på marked i byen. Vi nyder turen igennme byen, med ald dens kunst, best evt en folder på turistkontoret, de sender den gerne. Denne byes kunst er yderst interesant, det hele startede i 1966, med borgmester Kaj K. Nielsen og kommunaldirektør Jens Johansens indkøb af skulturen “Kvinde på kærre” af Alberto Giacomettis. Så i dag er der mange kunstværker, flotte bygninger og indenfor gå / cykel afstand. Vi går igennem byen og cykler fra Nørregade, forbi kirken er tegnet af Inger og Johannes Exner. Den er bestemt et besøg værd, og med deres specielle klokketårn er den ikke nem at overse, Dueslaget.Vi kører mod Krunderup ad Østerbyvej til Asp, drejer af th. af Bastrupvej ud til Barage Vin. Her bliver vi vist rundt i vinmarkerne og får historien og information om vin fremstilling. Vi smager deres hvid – rose og rødvin til frokosten. Vi cykler nu til Ausumgaard, en stor gård fra 1476, de har en lille selvbetjent gårdbutik, med kød fra deres frilandsgrise, den besøger vi ganske kort. Vi cykler forbi Hjerm til Struer, ud af Fjordvejen, gennem Bremdal ud til Kleppen – og Venø færgen. Vi bliver sejlet over med det samme, ellers er de faste afgangstider, men med korte intevaller. Vi cykler op til en af Danmarks mindste landsbykirker, her møder vi vores guide. Vi cykler op til nordenden af øen og besøger kartoffelcentralen, som har rigtig mange af de gamle plakater, fra bla. cirkelkaffe omf. det vækker minder hos os alle sammen. Herfra cykler vi ned til Kroen hvor vi spiser den lokale ret Venø bøf. – Prøv det ! herfra går det hjem i bussen. 47½ km blev det til i dag.      

Torsdag

Ost,- Øl og Okse  

Vi starter ud i bus til Osterriet Hinge, vi bliver mødt at landmanden, som fortæller om deres produktion og oprettelse af et meget lille mejeri, vi ser ind igemmen vinduerne, pga. hygiejne kommer vi ikke ind til mejeristen, men ser ham i aktion. Vi går i stalden, for derefter at blive bænket og få serveret smagsprøver på deres forskellige oste, af og til kan der opstå nye produktioner ved til fældigheder, det skete med ders råmælksost, og den var blevet god…. de laver også smør, og vi smagte deres mælk, det var som da man var barn, virkelig en god smag ! Vi handlede og cyklede mod Engesvang, rundt om søen, en meget flot tur, og vi kan se flere steder hvor de er hved at etablere motorvej. Vi ankommer til Bøllingsø Bryghus hvor vi får frokost med øl til fra bryggeriet, en af ildsjælene fortæller undervejs, og vi får også set bryggeriet. Det var meget hyggeligt her og de producere nogle gode øl, så vi blev hængende her for længe, så vores besøg på Gårdbutikken Hedekød ved Hauge, må aflyses, de har også travlt med høsten, så det passer dem godt nok, så hjem og gøre klar til fest aften og afslutningen på højskolen. Det blev en kort tur idag 22 km.

Er du til cykel ture – natur – samvær – ny viden og oplevelser, så se på www.vestjyllandshojskole.dk  som regel er det i samme uge hvert år.

……………………………………………………………………………………………………………

Cykel højskole – 21 til 27august, 2010 Vestjyllands Højskole, i Velling

V i mødes på hemsen kl.19,30 og får info om ugens program. Med opstart ved Mønsted Kalkgruber, Søndag, den 22 august. Vi var vågne før uret ringede gik i bad og kl. 7,30 var vi så småt ved at være klar, det havde regnet i løbet af natten så det er noget vådt udenfor.

Vi fik morgenmad og kl. 9 gik vi til fællessang – vi sang en super dejlig sang med Halfdan Rasmussen, ”Livet er en dejlig gave ” tekst nr. 187 i højskolesangbogen. Vi kørte fra skolen mod Mønsted kalkgruber her gik vi en tur ned i gruberne og så et dias show over historien, flot opsætning. Da kl. blev 11. 40 fik vi en kiks og en kop kaffe, så var det af sted på cyklerne, vi er 22 på dette hold. Vi kørte i et smukt lidt kuperet landskab og vi fik hurtig mad – frokost ved Romlund kl.13.-  efter hele 12.83 km her var der hvil til 13.35 så gik turen mod Løgstrup, Skals, Nørre Rind til østsiden af slusen ved Virksund, her var der kaffe og kage, smukt vejr, men nu mærker vi blæsten. ( her kommer lige en forsinket mellemtid Skals kl. 14,45 km 24,75 ) her kørte vi fra ca. 16,30 – VI kører lidt på hovedevejen.Vi gør et lille stop ved kirken Ørslevkloster Kirke, spændende kirke, med en gammel skriftestol.Turen går ud over et opdæmmet område ud til Lundø – her er stop ved Cafe Savilla, det er en sød lille butik / cafe her blev Ebbe låst inde i bussen og han ringer først til Leif, men han er på wc og her tager man ikke sin telefon, så til Hanne Mette, der er telefon svarer, så hvis du vil bestille mad i forsamlingshuset, vil hun ringe tilbage, og så fik han fat i Niels, dagens redningsmand. Vi har i dag kun haft problemer med en saddel som faldt ned og Else er meget øm bag i, hun køre på en af de lejede cykler hvor sadlen er mega hård. Vi spiser aftens mad sammenkogt med ris og salat, en øl og et glas vin 6o,- kr. vi kigger lidt i butikken og køre hjemover kl. 19.30 over Højslev ind til Skive forbi de 2 kirker og en flot udsigt over store å. Chaufføren anbefaler at cykle fra Skive til Gløngøre, en flot tur. Vi fortsætter over Holstebro, Ringkøbing og er hjemme til aftenkaffe kl. 21,30 og går til køjs.

Mandag den 23 august 2010-08

Vi havde ikke sovet for godt i nat, men det er tørvejr og vi fik vores morgen bad, lavet kaffe og er nu klar til morgenmad. Turen i dag går fra Arnborg kirke til Punpestationen i Skjern enge. Vi kørte forbi små jagthytter som nu bruges til små kolonihavehuse, uden tilladelse, man må ikke overnatte her. Vi tager over med trækfærgen ad to omgange for første gang var den lastet soå den stod på bunde. Igennem en meget stor vandpyt var den første udfordring her var det af med sko og strømper. Vi kom over med en mere, vejret er nogenlunde, men vinden er imod os. Vi så flokke af gæs og stære over engene. Et lille stop ved Lønborg kirke. Herefter til Tarm, ind til Borris af en anden vej end planlagt, her var mange lystfiskere ved åerne. Frokost fra 12.30 til 13.- Viderer til Sønderfelding. Kl 13,49 havde vi kørt 31,5 km. Det var begyndt at regne så alle måtte i regntøj Vi blev hentet ved Skarrildhus Hotel og kursus center, her havde vi hørt om gården som nu ejes af lærestanden. Smukt, Vi fik kaffe og en lille en i ly af bøgetræerne. Bussen ankom, cyklerne blev læsset og vi kørte mod Arnborg Kirke en lille beskeden kirke med en prægtig gammel dør og simple hængsler, meget smukt beliggende. Så hjemover over Skjern op at se chaufførens bolig med meget jord til. Vi var hjemme kl. 17.10 og turen blev på 39.57 km, Vi var til forestilling kl 20. med fortællingen Esters liv – Halfdans kone, indtil de blev skilt. Vi fik lige en kop kaffe og vi  gik tidligt i seng, det var vældig stormvejr i nat. VI købte 2 øl til aftensmad 24 kr.

Tirsdag den 24 august 2010-08

Vi sov længe kl. lidt over 7 stod vi op, fik morgenkaffe – lavet kaffe til turen og skrevet lidt dagbog. I dag skal Karen på Job, Vi skal besøge kirken hvor hun blev viet den 2 juni ( 1973 var det vist )Vi skal have Hanne Mette på i Vemp. Hun er der til tiden, men må styrte hjem efter post, bytte nøgler…., Men så kører vi mod Venø og er fremme ved færgen kl.10,20 vores afgang er 10,40, det blæser rigeligt men er dog tørvejr. Vi stopper ved Danmarks mindste kirke i Venø  By. Her mødes vi med Ryan, som fortæller om kirken. Der vare engang en præst, som efter 2 års ansættelse med dobbeltløn, får besked at det var en fejl, og skal så gå ned i løn…. Så præst nr 33 er bare en sort linie på præstetavlen i byen. Da han så skulle stadig have degne jobbet og præstejob, udeblev han fra hver anden prædiken om søndagen og undervist kun man. Tirs., i den ene uge og ons. Tors. Og fredag i den næste, så han blev bortvist.  Vi køre nu ud til den lille havn med forbavsende mange både og et lille Hotel, vi passerede ” Domkirken” herud. Døgnbutikken ligger herude men har ikke åbent hver dag. Herfra køre vi til Nørre skov med stop ved Kartoffelavleren, her i produktionen er der kaffe og chokolader, og mange spændende plakater. Også en med at der er natur reservat og de infødte ikke må forders… se billedet. Herfra køre vi helt ud til kysten mod vest, her er en flot udsigt og vi kan se et hede område ud til nord. Herude på nord sidsen af Venø er der den samme effekt som ved Skagen, og sæler, man kan gå herud, men der skal man have god tid.Så kører vi mod øst, forbi Christian Kjærs gård, den kan vi ikke se, og han har lavet indhegning og en ny vej til 120.000 så pøblen ikke kan se hvad han laver. Han er langt fra populær her på øen, og har netop købt Campingpladsen, så han nu ejer det halve af øen. Flere beboer har i deres testamente skrevet at derees jord ikke må sælges til ham. Efterskolen har også brug for at udvide, lige nu med en sports hald, men det er Hr. Kjær imod.l Herfra går det ned til Byen forbi guidens hjem og derfra til færgen i strid blæst, det har regnet en smule. Vi tager færgen over til frokosten. Vi ser at de prøver maskinen på den nye færge, som skal sættes ind den 1 sept. Vi får lige lov at gå ombord. Der bliver lavet prøve sejllads, lige inden vi tager hen til bussen som vil køre os til Klostermøllen. Vi køre og Gunnars telefon ringer, det er Hanne Mette, hende har vi glemt, så vi køre tilbage, hun er godt våd men har stadig det gode humør. Så får vi lige en doktor Nilsen at styrke os på.

Kresten Tougborgs kone fortæller om møllen og skænkestuen, herfra køre vi hjem kl.17.10 holder vi i gården og har i dag kørt 18 km, vi får læsset af badet og klædt om, så kl 18,45 går det mod Vemb forsamlingshus. Smukt og smagfuldt indrettet. Og en super menu. Og vi skynder os at spise desserten for at nyde forestillingen ” skabelsen” Det er en trio en på klaver en på mange forskellilge instrumenter og en sangerinde – Mikkels Søster – Det var en dejlig aften. Vi var hjemme i vores seng kl. oo.11. Vi købte en flaske vin til 80,- kr.

Onsdag den 25 august 2010

Vi stod op til blæsevejr igen, men lige nu regner det dog ikke. I dag skal vi syd på. Vi var ved Ål kirke ca 10.30 og der er rundvisning kl. 11.- smuk og spændende kirke. Vi var udenfor ved 12.15 hvor vi kørte hen til flygtninge kirkegården her ligger 1675 flygtninge, hver år holdes en højtidelig og der er mange tyske studenter som kommer forbi og hjælper med vedligeholdelse. Vi køre ud til Børsmose Strand. Her er der frokost   fra 13,40 til 14,40 herud kørte vi i sol og blæst. Vi kørte nu op til Henne mølleå Hotel. HP har tegnet hotellet som ligger smukt i klitterne, landmanden skulle lige se værelserne udefra, så han kiggede ind af vinduet, og ups der kom en dame ud… han fik fart på. Lad mig komme væk. I klitterne var et tv kabel som var klippet over, jeg havde godt læst at der ingen tv var heroppe, så det passer !. kl. er nu 15.o6 og vi har kørt 18,69 km – vi trækker over broen og cykler så videre. Vi skal mødes med de 3 som skød genvej… her var vi kl.15,30 fik kaffe og havde kørt 21,24 km – så videre igennem skoven, og pludselig var vi ude på et sandet område og meget tæt. Denne afstikker koster Niels en Dr. Nielsen, dav vi var kommet ud på den anden side af mosen…Vi skulle samles op ved Gammelgab, tiden er ved at løbe fra os. Kl 17,30 kom bussen Vi har i dag kørt 36 km. Hjemme kl 18.30 – Nogle tager til havet i aften og nogle ser teater med Iben Nagel Rasmussen, vi gør klar til i morgen og kørte ind til Ringkøbing en tur.

Torsdag den 26 august 2010.08.

Vi er oppe kl. 6.- vi var klar til at køre lidt i 7.- jeg gik i køkkenet og fik lavet en rugbrød, vi havde lavet kaffe på værelset. I Holstebro kl. 7,50 hvor vi parkerede og gik hen for at se oversigt, vi var lige ved øjenafd, og ebbe fik sit kort kørt igennem, Velkommen Ebbe Klyver, sæt dem venligst i vente værelset , du har tid 8,30. Vi satte os og kl. lidt i 9 var vi på farten igen. Øjet havde det bedre og trykket var faldet fra 24 til 17. alt under 20 er i orden. Kl. 10.25 kørt mod Søndervig i solskin og en smule blæst. Her var vi kl. 11,20 fik en kop kaffe og en æblefisk, nu ringede vi til Hanne Mette, telefonsvarer, og så til Leif, han ringede tilbage. Holdet var på vej til nr. Lyngvig fyr, Her var vi kl. 12,20 fik frokost vi havde kørt 25 km. Så tilbage til Sønder vig ad stierne, ind til Ringkøbing ad vejen ved fjorden. I Ringkøbing fik vi en is og handlede lidt. Vi var hjemme på højskolen kl.16.Vi gik en tur i Sansehaven fik en kop kaffe og var klar til aftenen –  vi torsk, kalkun og bær fromage. Ebbe og jeg gik til ro kl. lidt i midnat. Vi købte  vin til 70,-

Vi var oppe kl. 7,10 og ryddede op, fik morgen mad, sagt farvel og kørte kl 9,30 vi kørte til Stauring og ud til Galleriet på Bausøgaardvej åbent fra 13 til,16, så op til Rækker-mølle bryggeri, her gik vi en tur i haven og fik en rundvisning. Nye folk er kommet til. vi var oppe ved Erna og Svend Åge lidt i 11.- her kørte vi fra ca. kl 14,30 – Vi var hjemme kl.18.-

Slut på en god ferie.

Der kommer flere ture fra Højskolen…. Glæd jer bla.

2008 – tema : I Kaj Munks baghjul