Jersey

Je-003Dette billede er fra 1999 –  Gorey

Billedet herunder er også fra Gorey, men fra 2019 og en anden vinkel.

Jersye 2019 252

Her kommer information om den skønne ø – hvor tidevandet er FANTASTISK….som vi besøgte i 1999 – igen år 2000…. OG NU 2019 i August hvor vi havde fint vejr. Det er en fantastisk ø med meget natur og kultur.

Vi boede i St. Helier og kørte ud for at parkere på de gratis P pladser som er overalt på øen, i hovedstaden er alt betalings parkering.

Rute 1 – vi parkerede ved Les Platons – wieu point på Nordkysten… en flot udsigt, vi ser klipperne med bevoksning mod øst, og kan tydeligt se højde markering efter tidevandet skiften – herfra cyklede vi til Bonne Nuit Bay – det går stejlt ned til kysten, men det er en smuk bugt med stejle bjergsider, her er en lille cafe’ – men vi havde madpakke med. Herfra vest på,ud på de meget smalle Jersey veje –  Green Lane, til Sorel Pouint… igen flot udsigt,vi elsker begge havet med den blå og turkise farve, her ligger en cross bane samt et stenbrud, i det meget kuperede landskab. Så ud til Devils Hole – Her er et cafeteria med ude servering og lokal glaskunst. Læg mærke til de indhegnede områder med dyr med 4 horn ! og sten med område symboler for hele Jersey.Jersye 2019 074 Der er en fin sti ned til hulen hvor historien om sømandens kan læses og et flot kig ned i hulen hvor havet slår ind. Turen fortsætter  til Grabbe, sæt evt. cyklerne inden det bliver stenet, eller træk – det er turen værd at komme helt ud på klippen. Vi kører forbi skyde terrænnet og ad en meget smal, kurvet og smuk vej til Grave de Lecuq.  Her er en flot gammel vandmølle, med mulighed for at spise. Så går det ud til ruinen Gonssez – her står lyngen i fuldt flor der er flotte kig ud over havet og ned i kløfter, her gik vi en tur rundt, og nyder stemningen fra slottets storhedstid. Herfra kørte vi til Falkner Fisheries Seefood – her købte vi en lækker fiskeret , og kunne suge duften af havet solen og sandet, medens de lokale børn legede på de store sten-  stedet er lavet i en gammel bunker fra 2 verdenskrig, her er udendørs grill, og vi fik lokale kammuslinger. UHM !  ved Kampt Tover  kørte vi ind i landet forbi store flotte villaer.

rute nr 1

 

Rute 2

Så er vi friske igen – dagens cykeltur starter fra parkeringspladsen i St.Martin’s nord/ øst for st. Helier –  tæt ved den flotte og spændende Zoo. Ruten går mod Rozel Bay, ned til Dolmen du Couperon, og det var meget stejlt ned, så vi holder igen ved at bremse, men det hele værd, så på nakken af cyklen og videre til La Cupe Point forbi et imponerende hus bygget i 2010 – det havde en fabelagtig udsigt!  medens vi var noget begrænset at de høje træer, her i bugten var der en god badestrand, som de lokale benyttede sig af. Vi besøgte nu et charmerende fisker leje,i Filquet Bay, her havde der været militær……..og stadig er de meget gamle mandskabs barakker, beliggende side om side yderst på molehovedet, nu huser et af dem en lille cafe og andre er skure til fiskegrej og redskaber for de lokale fiskere, også her kan vi ser vi hvor meget vandstanden vandre – ved Ebbe / Flod. –  meget hyggeligt sted !

Jersye 2019 175Jersye 2019 176 Herefter kørte vi ud på den meget lange mole ved St. Chathrine’s Breakwater, vi drak den medbragte kaffe yderst på molen til lyden af havet sammenstød pga strømmen  du kan blive fristet af det lille  ishus og cafe’ Hyggeligt sted, men det vrimler det med overalt på øen. Det var en yderst smuk  snoet og bakket vej ned til, Mount Orgueil  vi cyklede helt ude på kystvejen forbi Red Tower- her er gamle huse langs havnen i alle regnbuens farver, og fisker bådene ligger dovent, lidt på siden på den mudrede havbund, efter at vandet er stukket til havs.Der er et smukt parkanlæg, med bænke og her nyder vi vores frokost. Vi cykler videre af vej A3 mod syd, kort efter at vejen har delt sig i et y – holder vi mod højre derefter – første vej til højre gemmen landbrugsland af en meget smal vej, her er ænder, jerseye køer, svaner og en høne med sine kyllinger, de går uforstyrret ude på vejen ( la Rue des Teurs champs ) her oppe fra er der flot look ud over slottet og bugten, det var også en stejl vej herop 🙂 Vi kørte nu til Museet La Hougue Bie af små veje – vi besøgte Capellet på bakketoppen med de fine kalkmalerier, den lange stendysse og bunkeren fra 2 verdenskrig og så de gamle byggemetoder med et lerklinet hus, samt det flotte museum, med de fantastiske fund af mønter og guld spænder o.m.a.  Husk at have god tid her ca. 1½ time. Vi kørte op til Orchid Foundation – parken med mageløse orkider, den var lukket på daværende tidspunkt, så den ser vi en anden dag, godt vi har en hel uges ferie.

.Jersye 2019 207

 

rute nr 2

Jersye 2019 607

Rute 3

Les Platons P plads er udgangspunkt i dag – vi cykler mod vest til St. Johns Willage, her fulgte vi cykelruten nr 4 – på hotellerne står der gratis kort over øen med forslag til cykelruter, dem brugte vi at tegne dags ruterne ind på – turen går igennem grønne skove som er vokset sammen son portaler, og snor sig som et uspoleret åløb –  ned til det Tyske Hospital, fra 2 verdenskrig – Jersey War Tunnels –  Det er et besøg værd !  Det er helt skjult for fly, da det er bygget ind i klipperne. Vi kørte ned til kysten Ved St. Aubin’s Bay – ud af kystvejen øst på, og mod nord – find cykelrute nr 2  op langs vand reservoir Millbrook. Vi kørte op til Pallot Steam Museum, og derfra af en smuk snoet vej ned til Boulet Bay,  meget roligt område. Retur mod bilen  – vestover med et tur til Egypt halvøen, her var der dårlig udsigt og dårlig vej –  hullet og stenet. Efter at cyklerne var kommet ind i bilen – kørte vi til Devil’s Hole, for at tage gå turen ned til hulen – smuk tur !

Jersye 2019 305

 

Jersye 2019 861

Rute 4

også i dag står vi op til en smuk solskinsdag, vi har fået pakket for meget varmt tøj, så det er godt vi har et badekar på værelset – så må jeg være vaskekone til aften. I dag kørete vi til vest kysten, og parkere ud for La Rocco Tower. Vi cykler mod nord og køre ind i landet ved Les Mielles golfbane  – op forbi en pumpestation, op til en lege park aMaizin adventure park, på modsatte side er en natur park, hvor der er eksemplarer af den gamle slags træer,som der bliver værnet om så de kan fortælle historie om fortidens bevoksning af gamle arter som er ved at forsvinde på øen. Herfra går det ned mod kysten af små veje “Green Lane” dem er der mange af på Jersye, brug dem for de er så anderledes og her er næsten ingen trafik, vi kommer forbi en flot stor gammel bygning som er skole St. Gorges – her er der navne på træerne, med små skilte. Ved et vej kryds kommer vi forbi en gammel kanon fra 1551, der er bygget et lille tag over den, og plantet blomster rundt om. Vi kører ned til St.Aubin, smuk og levende by. Så kører vi ud til Noirmidt Point, her er der mange bunkere som har haft en stratetisk placering under 2 verdenskrig – meget lang sigt i dag  – mageløs udsigt, hvor du end vender dig hen ! Vi runder lige Ouaisne stranden, flot tur herned, men igen stejlt op ! Vi følger kysten ud til Fischermann’s Capel – det er et meget lille Capel som ligger ved siden af kirken, som også er et besøg værd, men i Fischermanns  er der flotte kalkmalerier. Must see ! vi kører ud på halvøen hvorfra vi kan se fyrtårnet Corbier Point – herover  er der mange paraglider i luften.Jersye 2019 834

Jersye 2019 885