Langs Kieler kanalen

Elben / Kiel Kanal 2012

Vi kører hjemmefra kl.13. så går det over Randers af motorvejen, ved Kolding havde vi talt om at køre vest på over süderlügum, men der går så godt herned over på motorvejen, så vi kører til Tyskland, og drejer fra mod Husum ned til Brünsbüttel, vi spiser vores frokost ved Tønning, vi tager færgen over da der ikke var nogle hoteller vi faldt for, så kører vi til St. Margraarthen, her er et hotel med restaurent, vi får  et værelse med kanal udsigt, for 75 euro med morgen mad, her bestiller vi til 2 nætter, det har været meget varmt i dag ca 30 grader  kl 19. får vi en dejlig koldt fadøl på terrassen. Vi bestiller fisk, Sandart, til aften med brasede kartofler, og lidt salat, der var fisk for alle pengene, ca. 43 euro, vi er gået til ro ca 22, det var en varm nat og med flere myg stik, se Ebbes bag ;-).


Vis stort kort
Søndag den 19. august

Vi var til morgenmad kl.8 – kl. 9 er vi klar på cyklerne, vi køre ud på diget ned mod Glükstadt,  forbi Brockstadt hvor der ligger et kernekraftværk, langs kysten er der af og til fint sand strand, der er mange flotte huse herude mod digerne med stråtage og ganske store, ved kanalen Stor er der et stort sluseanlæg, og en rimelig lystbåde havn på fastlandssiden vi kører videre ud af digevejen, hvor vi når ind til Glükstadt, vi kører først ud på havnen / molen , her er også en sluse. Videre op af kanal gaden, over forbi den gamle side af havnen med skibsværfter, vi ser et kort hvor vi kan se byens forsvars opbygning, stjerne form. Vi køre en tur op på torvet. Herfra hjemover. Og kl 12. får vi en silde hotdog, til 7.euro incl. 2 colaer. Det er meget varmt i dag, vi køre nu langs vejen på cykelstien til Brokstardt, her holder vi en lille kaffe pause, ved kirken. Vi køre hjem og får en duche, får mere vand med og kører så til Brünsbüttel, her ser vi slusen, med et par stor skibe i, vi kører ud til den gamle havn, her er meget vejarbejde, så turen bliver noget zik zak, men vi kommer ud til kirkegården, får frisk vand, og kører så ind igennem byen, vi får en velfortjent  pause, med kaffe, vand og æblekage, vi sidder ved slusen, og nu er der sejlet 5 skibe ind ! kaffen koster 13,20  så køre vi lidt nord vest på for at tage færgen lidt oppe af  KIELER KANALEN. Men der er ingen færge, mere, ved Kundesee, så tilbage til Ostermoor, vi ringede efter færgen…. Vi cykler nu på den modsatte side af industrien ved Brüttel, tilbage til hotellet, vi tager et bad mere, det er så hedt ! ca 30 grader igen i dag, til sidst havde vi det så ledes at vi helst ville være i skyggen. Vi er til aftens mad 18,30 vi får lam ned bønner og kartofler, 44 euro, vi får afregnet med værelse, i alt i aften incl mad 200, euro. Vi går på værelset og ser lidt fjernsyn, kl 21,30 prøver vi at sove det er meget varmt, og igen en nat med myg !

Km 78,km blev turen.

Mandag  den 20. august

Vi får morgenmad og læsset alle kasserne, og kører op mod det dybeste sted i Tyskland 3,54 km under havet. Herfra  ind til Burg, her fra kører vi en tur ned af igen mod Buchholtz, her er et stort mindes mærke over faldne fra 1 og 2 verdenskrig. Vi finder turen ud i vådområdet, der går bus herud, Ved søen Kunde see kører vi op mod Kuden, tilbage til Burg, her parkerer vi og får handlet, vi ser det gamle apotek og kirken. Vi handler til frokost sild pølse en bøf / frikadelle og et par vand, tomater bananer.  8.57 euro. Vi kører op til færgen og den gamle højbro ved Hochdonn. her er der trafik af store og små skibe, vi sidder her ca. en time og spiser vores frokost. Vi kører nu over Schafstedt, her er vejarbejde til Albersdorf, vi prøver at finde et hotel, det første vi kommer til har lukket om mandagen, så vi prøver et andet vi får et lille aneks til hotel Bess, om det er smukt, det er så afstemt i  farver,,,, og selv porcelain og glas er i de rigtige farver. Det koster 105 euro pr nat.     Vi slæber vore pakkernillikker ind, og får et bad kl.er ca 14,30 vi går en tur rundt ser stendyssen og stensalder området. Vi går videre eller retter tilbage til byen, vi får en kop kaffe 2 stykker kage og en vand til 7,10 – så går vi ud mod den gamle vandmølle, ind til byen igen handler lidt vin i en discount butik penny markedt. Så gik vi hjem med dem og tog bilen op til Edeka, vores fodplader er ikke så hærdede længere….. vi får købt ind til aften 2 pizzaer. Lidt snoller og et par øl og lidt chips 15,94 Euro – og så noget kaffe 10 poser euro 89.90 i Lidl. Vi tog hjem til vores lille hyggelige aneks – hvor vi nød en øl på teressen. Jeg får skrevet lidt dagbog og Ebbe fik læst lid i kortet. Vi fik et glas vin medens jeg skriver, og nu er det snart spisetid, kl. 20.20 – Tak for en god dag, – selv om cyklerne står i bilen. Det har også været meget varmt i dag, ca.28 grader.

Tirsdag den 21 august.

kielVi stod op kl 7, fik bad og var til dejligt morgenbord. Vi kørte herfra kl 9.16  mod  en stendysse , videre til Bunsoh her så vi igen et krigs monoment, vi kører op til vandmøllen det er vist længe siden den har været i gang, til Offenbüttel, her ser vi en meget stor og smuk lilje, og den dufter, så ned og med færgen over til den kanal færge som står på land, ind til byen Hanerau-Hademarschen, her er Ebbe i udsigtstårnet, her der et stort område i skoven hvor der er klatre tårne, med mange forskellige udfordringer, alt er kontroleret, der udleveres seler og hjælme. Vi kører ind til centrum, og gør holdt ved kirken, den har været udsat for brand natten mellen den 26 og 27 december år 2003, den står nu med rå mure, og modere interiør og top. Smukt ! videre ind i byen, hov der er lige en fiske mand , her køber vi pilselv rejer og et stykke helbut. 7,8 euro – så ud i skoven til en skovkirkegård.  Skultur af Storm. Vi kører ud til slottet, men her må vi ikke komme ind. Her ser vi en sofa skåret i træ. Vi kører videre ned mod en sø hvor vi regner med at spise frokost  ved søen, men vi sætter os i et bus skur sammen med mange fluer, ved Quisten hof, her var en meget velopragen hund….så til Bendorf – oversdorf, ind til Lütjenbormholdt, her holder vi lige ved kanalen. Ebbe går en tur ned til kanalen af trapperne, men vi vælger at cykle videre til Bornholdt og op til jernbane broen Grünentaler, vi taler med en bro inspektør, han fortæller at der er 90.mill nitter i højbroen.  Vi tager en tur over i udsigtstårnet, her gik den gamle bro, som blev nedlagt i 1988. Vi kører nu ned af mod byen Schafsted. Her vil vi have kaffe og kage, det får vi på det mest skønne / sjove sted. En gård Cafe, med gamle ting og forskelligt porcelain. Skønt sted ! kaffe- en kande og kage til os begge og vand, 15.euro. derfra kører vi til kabelfærgen ved Hohenhörn – til holstenerdorf, til Gibbohm, ned til Hochdonn færgen, vi fotografere lige møllen, og kører så op ad kanalen, her er flere store skibe nu, vi er hjemme ved hotellet kl. 19.17, vi har været af sted i  10 timer. Cyklet de 5 timer-  77 km. Vi sidder og deler en pilsner. Og jeg går over for at høre om vi kan får værelset / anekset 2 nætter mere, det kan vi. Så vi planlægger efter dette. I morgen tager vi cyklerne herfra igen, så må vi se hvornår vi er tilbage. Vi går i bad – og tager ned på den tyrkiske restaurant, for at spise, vi får lam, med salat og pommes. Det var godt, men en stor portion. 22, euro – vi køber lidt ost brød og tomater, så er der lidt proviant til i morgen.  2,60 euro, nu er det også ved at være senge tid,,,, kl er 22.20 Vi er begge godt tilpads, men trætte. Denne dag var en meget landbrugsdag –  visuel, duft og lugt.

Tak for en god dag !

Onsdag den 22 august.

Vi var oppe til normal ferie tid, kl 7 fik bad og lavet madpakke, vi sad og kiggede lidt på dagens tur, fik morgenmad, og kørte herfra 9.05 – ud til jernbane broen / bil broen og nord på langs kanalen, vi kører ind i landet og følger eideren, op til slusen. Gieselaus slusen, den er også bygget i 1895. vi kører ned mod færgen brentholz ind til Olden büttel – her ser vi en stork stå i sin rede, herfra ud over markerne ud i et våd område , så det er også på smalle skovstier i dag. Og lidt landbrug, det er meget fladt. Vi holdt frokost pause inden vi kørte ind i området ved Haaler-Au, her kom lige lidt skibe….. igennem lutjenweststed,, her så jeg en blomst som lignede en hawaie blomst men blå, så den måtte også fotograferes, til Toden bütten, her kom vi forbi et gammelt savværk, alt stod som om det lige var forladt, spændende, vi køre op til kirken, den er lukket og videre frem til møllen, som er lavet til beboelse. Vi kører lidt rund, vi var kørt for bi skiltet,da vi kørte bagom til kirken, men delvis tilbage på sporet, kommer vi op til wettersberg og Haale. Alt er i dag meget stille og lukket. Da vi nu kører ud mod kanalen igen ser vi storken på marken, i et eng område. Vi kører op langs kanalen, og finder først en plads at spise ved ved færgen, bord og bænk er meget skrå, så vi må holdet godt på bollen og koppen, det blæser en del i dag og ca 22 grader, men lidt blandet, med skyer og sol. Vi tager færgen over og kører nu på nord vest siden.  Op mod Hørsten. Herr ser vi en færgen i landskabet med køer i forgrunden, og lidt senere kommer vi tæt på eideren igen.  Igennem Lohklindt ind forbi et momument mere ind i byen Brenholz alt er igen lukket også kirken, vi tigger os dog til lidt vand, og får at vide at onsdag efter middag er alt lukket. Så kører vi mod kanalen igen for at tage denne vej hjem. Vi tager færgen over ved Oldenbüttel og kører nu på syd siden, ved Kettefähre, får vi en bolle med sild og fiske frikadelle, 2 vand.  Vi er hjemme kl 18,30 og havde kørt 90, km

Torsdag den 23 august.

Samme procedure som de andre dage,,,, men vi var låst ude, vi var heldige nogle kom ud. Vi kørte herfra i bilen kl 9.15 kursen ud af byen  L.148 til Wrohm ind til Hamstedorf over Breniholz, ned til hvor vi kom fra kanalen på cykel i går ind mod Rensborg, vi kunne ikke finde mokle stenen, men kom forbi den gamle lodsstation, som vi troede lå på den anden bred. Der var boliger i denne, det var den gamle ! Vi køre ind til jernbane færgen, parkerer bilen og gå op i den gamle stad, på vejen ser vi en kirke. Og vi kommer op på parade pladsen, men her er fyldt  op med tivoli… så det er ikke nemt at se den / de flotte bygninger. Vi gå til kirken, men den er lukket trods at der står at den skal være åben. Vi kommer ind igennem en park til byen. Ser en gammel statsrådsbygning  Dansk, overfor ligger en stor sports forretning, vi kigger lidt, ser en isenkram forretning, men ingen firkantet panden uden grill, men nogle så sjove stålforme i forskellige faconer.kiel2

Vi kommer op til hospitalet, ind til det gamle rådhus, her får vi 2 cappocinoier, de var gode, 4,4 euro, og pludselig ser vi at vi sidder med ryggen til det gamle rådhus. – vi havde haft svært ved at finde det. kl.er godt 12, Vi går videre rundt/ ned af gågaden, vi ser mange flotte gamle huse. Vi går ned til kanalen, for at nyde frokost, vi ser et par skibe som kommer forbi, som der spilles deres nationalmelodier for, nogle svarer igen med hornet.

kiel3

Hænge færge ved Rensburg

Det er pensioneret søfolk,som sidder, i pavilionen, de informere om skibenes distinationer, last og brutto ton, samt hvor de er hjemhørende, altså hvilket land de er registret i. Vi kører herfra / sejler eller svæver over på den modsatte side, her vil vi køre hjemover til hotellet, først kommer vi på motor trafikvej, det var ikke lige meningen, men kører fra, og kommer ind på de små veje over  Schülp ned til lods statione,det var en god oplevelse, vi ser lodsbådende i arbejde, og der er megen trafik lige på det tidspunkt. Der kom også en lyst yarcht, den var stor og flot., turen går over jevenstedt og Damstedt, Haale, gokels ind til Hanerau-Hademarschen, ned til Kettelfærgen, her får vi kaffe, 1 time sidder vi bare og hygger her. De samme skibe som vi så ved lods stationen, kommer nu her forbi. Vi kører hjem over offen büttel – Bunsoh ind til byen.

Tak for en god dag.

Fredag den 24 august, 4 måneder til juleaften, hvor mon vi holder den ?

Vi har planlagt at når vi har pakket, kører vi herfra og til Kiel, vil vi så se om det går hjemover herfra.Vi fik afregnet og kørte fra hotel Bess kl 9.05 ind til Rensburg, og under kilerkanalen, nu har vi både været over under og langs kanalen, vejret er lidt overskyet, og jo nærmere vi kommer Kiel bliver det regn, vi kører lidt rundt i byen, da gps’en ikke er helt med, vi finder et p hus tæt ved Karlstad varehuset, kl. er nu 11, vi går ind i centeret, og finder sports afdelingen, her er det meget skuffende at gå rundt, udvalget er ikke særligt stort. Så kl 12 finder vi bilen, og betaler 3 euro. Så kører vi op mod Holtenau, vi kommer forbi flere steder ved vandet hvor der er olympiade ringe. Vi er ved slusen kl 12,45 På vejen her til så vi russergravene mellem Wrohm og Hamdorf.  Vi går en tur hen til sluserne, men der er meget hegn omkring, vi spørger hvor vi kan komme tæt på, men det kan man ikke uden guide, og der vil være en tur kl.15. – kl. er nu 13,25, så vi kører over på den modsatte side Vik – hvor vi parkere og går ud på broen og kan se ned på slusen, og den lille person færge. Kl. 14,40 er vi i Eckefurde, vi kører videre op mod Schleswig, vi fik lidt at spise, vi kan ikke blive enige om vi skal hjem, eller besøge Margit og Henrik eller køre over Süderlügum. Så i Flensborg handler vi lidt.  – Da vi har handlet og læsset skriver vi en sms til Margit, kl er nu 17,30 vi vil køre en lille tur på Motorvejen til Sønderborg i bil og så få en kop kaffe hos dem inden vi kører hjem. De blev meget glade da vi kom – vi snakkede lidt , Henriks skulder er ved at være bedre igen, den kunne ikke lide Rygsækken på Nymindegab turen / Skjern enge. Vi er hjemme kl 22,30 og lige til at putte i seng, god nat og tak for en god ferie.